Wykonanie
Składniki: dla 2 osób- 120 g
sera roquefort-4
jaja-40 g
mąki-40 ml
mleka-50 g
masła-drobna
bułka tarta-
gałka muszkatołowa-
sól i
pieprzPrzygotowanie: (60 minut)Przygotować
sos beszamelowy. W rondlu podgrzać
masło, a gdy się stopi, przesiać do niego
mąkę. Gotować dalej, regularnie mieszając drewnianą łyżką. Sos nie powinien zmienić koloru.Do masy wlać schłodzone
mleko, zamieszać i gotować przez 8-10 minut, by sos zgęstniał. Posolić, popieprzyć, a
potem dodać
gałkę muszkatołową. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia. Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka wlać do miseczki, a
żółtka dodać do sosu.
Ser roquefort pokroić w kostkę i dodać do beszamelu.
Białka ubić na sztywną pianę(aby była sztywniejsza można dodać szczyptę
soli) połączyć z sosem i delikatnie wymieszać.Wysmarować
masłem 2 foremki z ceramiki i posypać ich dno kilkoma łyżkami
bułki tartej. Wypełnić je za pomocą szprycy do 2/3 wysokości i piec w temp. 200’C przez 15-20 minut. Nie otwierać drzwiczek piekarnika przez ukończeniem pieczenia.Smacznego!