ßßß Cookit - przepis na Wegańskie kotlety z płatków i kiełków

Wegańskie kotlety z płatków i kiełków

nazwa

Wykonanie

Szukając pomysłów na wykorzystanie kiełków trafiłam na ten oto przepis. A tak przy okazji, może ktoś wie jak usmażyć cokolwiek, co jest panierowane w sezamie, tak, aby ten sezam faktycznie się utrzymał, np. na takim własnie kotlecie?
Już drugi raz próbowałam zrobić panierkę z sezamu i skończyło się na tym, że w ciągu pięciu sekund 99% z niej, spłynęło do tłuszczu, a na kotleciej powierzchni zostało kilka smutnych ziaren. No to jak to się robi, hę? Ktoś wie? :)
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
- pieprz
- curry
- sól
- szklanka kiełków – może być dowolna mieszanka, ja użyłam brokułów i pszenicy
- kurkuma
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sezam
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Płatki zalewamy szklanką gorącej wody; jak namiękną dodajemy przyprawy. W większości nie podaję ich proporcji, każdy dostosowuje je wg własnego smaku.
Wyrabiamy masę, formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w sezamie. Smażymy na złoty kolor.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony k uchnia-kuchnia.pl
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/08/weganskie-kotlety-z-patkow-i-kiekow.html