Wykonanie
Szukając pomysłów na wykorzystanie
kiełków trafiłam na ten oto przepis. A tak przy okazji, może ktoś wie jak usmażyć cokolwiek, co jest panierowane w
sezamie, tak, aby ten
sezam faktycznie się utrzymał, np. na takim własnie kotlecie?Już drugi raz próbowałam zrobić panierkę z
sezamu i skończyło się na tym, że w ciągu pięciu sekund 99% z niej, spłynęło do tłuszczu, a na kotleciej powierzchni zostało kilka smutnych ziaren. No to jak to się robi, hę? Ktoś wie? :)Składniki:- 1,5 szklanki
płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)-
pieprz-
curry-
sól- szklanka
kiełków – może być dowolna mieszanka, ja użyłam
brokułów i pszenicy-
kurkuma- 1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego-
sezam-
olej rzepakowyPrzygotowanie:
Płatki zalewamy szklanką gorącej
wody; jak namiękną dodajemy
przyprawy. W większości nie podaję ich proporcji, każdy dostosowuje je wg własnego smaku.Wyrabiamy masę, formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w
sezamie. Smażymy na złoty kolor.Smacznego!Przepis pochodzi ze strony k uchnia-kuchnia.pl