ßßß Cookit - przepis na Tort naleśnikowy ze szpinakiem

Tort naleśnikowy ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Miałam dziś bardzo mało czasu na zrobienie obiadu. Długie gotowanie nie wchodziło w grę. A tort naleśnikowy chciałam zrobić od dawna (znani mi puryści kulinarni twierdzą, że coś, co nie jest słodkie, nie może się nazywać tortem). Z wczorajszego obiadu zostały mi placki naleśnikowe, więc całość, łącznie z pieczeniem i zrobieniem sosu, udało mi się przygotować w 50 minut (fakt, że tak jak wspomniałam, miałam już gotowe placki). Tort może nie wygląda idealnie, ale jest smaczny, a ja i tak większą uwagę przywiązuję do smaku, a nie do wyglądu.
Składniki:
- ciasto naleśnikowe
- opakowanie szpinaku mrożonego
- opakowanie sera feta
- 3 ząbki czosnki
- 3 szklanki soku pomidorowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- ostra papryka
- oregano
- masło
- oliwa
Przygotowanie:
Szpinak wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i przykrywamy przykrywką. Często mieszamy. Gdy już będzie prawie całkiem rozmrożony dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Podsmażamy kilka minut w dalszym ciągu często mieszając. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku.
W garnuszku podgrzewamy sok pomidorowy. Gdy już się zagotuje dodajemy koncentrat, oregano, ostrą paprykę, sól. Gotujemy kilka minut na małym ogniu, aż delikatnie zgęstnieje.
Formę na ciasto smarujemy masłem i kładziemy w niej kolejno na sobie: placek naleśnika, warstwę szpinaku, placek, szpinak, placek, szpinak...itd. (jeśli nie mieliśmy przygotowanych wcześniej placków, możemy je zrobić no. wg tego przepisu). Tort wkładamy do piekarnika (189 stopni) na około 15-20 minut.
Po wyjęciu polewamy sosem pomidorowym.
Smacznego!!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/tort-nalesnikowy-ze-szpinakiem.html