ßßß
Składniki:spód:- paczka ciastek w czekoladzie (np. takich)- 1/2 słoika masła orzechowego- 2 łyżki roztopionego masłanadzienie:- 500 g. zmielonego sera na sernik (może być też zwykły biały ser, samodzielnie zmielony)- 3 jajka- 200 g. cukru- opakowanie cukru waniliowego (ja użyłam ziaren świeżej wanilii)wierzch:- orzeszki solone- szklanka śmietany kremówki- 1/4 szklanki brązowego cukruPrzygotowanie:Ciastka rozgniatamy, np. za pomocą wałka do ciasta, a następnie miksujemy z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Z takiej masy układamy spód w tortownicy wylożonej folią aluminiową. Wstawiamy do lodówki, na ok. 30 minut.Składniki na nadzienie łączymy a następnie miksujemy na gładką masę. Wykładamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 1-1,5 godziny (do suchego patyczka).Kiedy upieczone ciasto przestygnie, posypujemy je solonymi orzeszkami. Przygotowujemy polewę toffi: w garnuszku na małym ogniu podgrzewamy kremówkę z brązowym cukrem. Często mieszając gotujemy aż zgęstnieje. Polewamy sernik i odstawiamy do zastygnięcia.Smacznego!!