Wykonanie

Krem z
białej czekolady i
mascarpone z musem
rabarbarowym - zarówno na deszcz i niepogodę, zły humor, jak i dla świętowania radości i pięknego, wiosennego słońca. Dobry także bez specjalnej okazji, gdy po prostu mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego. A mus można przygotować nie tylko z
rabarbaru, ale również z ulubionych
owoców sezonowych. Połączenie
mascarpone z
białą czekoladą jest wręcz obłędnie, a cały deser, przeplatające się warstwy biała i czerwone, przykuwają wzrok. Do tego całość jest banalnie prosta w przygotowaniu. Sami widzicie - takiego pysznego, wiosennego deseru, trudno jest nie uwielbiać.- 400 g.
serka mascarpone- 100 g.
białej czekolady- 200 g.
rabarbaru- 2 łyżki
cukru.- 2 łyżki
soku malinowego (opcjonalnie, dla nadania musowi ładnego koloru)
Rabarbar myjemy i kroimy na około centymetrowe kawałki. Przekładamy do garnuszka i dodajemy
cukier. Całość zalewamy niewielką ilością
wody - ma być jej tyle, aby tylko zakrywała
rabarbar. Gotujemy około 15 minut, aż
rabarbar będzie zupełnie miękki.Ugotowany
rabarbar odcedzamy na sitku z
wody i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Dodajemy sok z
malin.
Czekoladą roztapiamy w kąpieli
wodnej . Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Serek mascarpone miksujemy kilka minut, aż
zrobi się puszysty. Następnie dodajemy przestudzoną
czekoladę i delikatnie mieszamy całość łyżką.Do szklanek lub pucharków przekładamy część musu
rabarbarowego, następnie warstwę kremu z
mascarpone i
białej czekolady i ponownie mus. Przed podaniem chłodzimy w lodówce minimum pół godziny.Smacznego!