ßßß Cookit - przepis na Krem z mascarpone i białej czekolady z musem rabarbarowym

Krem z mascarpone i białej czekolady z musem rabarbarowym

nazwa

Wykonanie

Krem z białej czekolady i mascarpone z musem rabarbarowym - zarówno na deszcz i niepogodę, zły humor, jak i dla świętowania radości i pięknego, wiosennego słońca. Dobry także bez specjalnej okazji, gdy po prostu mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego. A mus można przygotować nie tylko z rabarbaru, ale również z ulubionych owoców sezonowych. Połączenie mascarpone z białą czekoladą jest wręcz obłędnie, a cały deser, przeplatające się warstwy biała i czerwone, przykuwają wzrok. Do tego całość jest banalnie prosta w przygotowaniu. Sami widzicie - takiego pysznego, wiosennego deseru, trudno jest nie uwielbiać.
- 400 g. serka mascarpone
- 100 g. białej czekolady
- 200 g. rabarbaru
- 2 łyżki cukru.
- 2 łyżki soku malinowego (opcjonalnie, dla nadania musowi ładnego koloru)
Rabarbar myjemy i kroimy na około centymetrowe kawałki. Przekładamy do garnuszka i dodajemy cukier. Całość zalewamy niewielką ilością wody - ma być jej tyle, aby tylko zakrywała rabarbar. Gotujemy około 15 minut, aż rabarbar będzie zupełnie miękki.
Ugotowany rabarbar odcedzamy na sitku z wody i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Dodajemy sok z malin.
Czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej . Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Serek mascarpone miksujemy kilka minut, aż zrobi się puszysty. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i delikatnie mieszamy całość łyżką.
Do szklanek lub pucharków przekładamy część musu rabarbarowego, następnie warstwę kremu z mascarpone i białej czekolady i ponownie mus. Przed podaniem chłodzimy w lodówce minimum pół godziny.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2014/05/krem-z-mascarpone-i-biaej-czekolady-z.html