ßßß Cookit - przepis na ESENCJA KOKOSOWA

ESENCJA KOKOSOWA

nazwa

Wykonanie

Pierwszą esencją, jaką zrobiłam, była esencja waniliowa. A to dlatego, że natykałam się na nią w większości przepisów na wypieki. Później wykombinowałam, że jeśli taki ekstrakt da się zrobić z wanilii, to można go przygotować w zasadzie ze wszystkiego. I tu pojawiły się kolejno 2 esencje - z mięty i z kokosa. Wszystkie robione w prawie identyczny sposób, każdą można dodać zarówno do wypieków, deserów, lodów. A w planach mam jeszcze esencję migdałową.
Fajnie jest mieć takie domowe ekstrakty, bo wydaje mi się, że po pierwsze wychodzi to korzystniej finansowo, niż kupowanie ich gdzieś w sklepach, po drugie wiemy jakiej naprawdę są jakości. Zresztą zrobienie czegoś samemu, daje dużą satysfakcję. Także do dzieła babeczki i babeczkowie, bo to naprawdę nic trudnego.
ESENCJA WANILIOWA:
Składniki:
- 2 laski wanilii
- 200 ml. wódki
Przygotowanie:
Wanilię przekrajamy wzdłuż na pół (nie wydłubujemy ziarenek), wkładamy do słoika i zalewamy alkoholem, zakręcamy i odstawiamy w ciemnie miejsce. Ekstrakt waniliowy należy wstrząsnąć raz dziennie. Można go używać po około 2 miesiącach.
Składniki:
- 200 ml. wódki
- 2 kokosy
Przygotowanie:
Kupując kokosy warto jest przyłożyć je do ucha i potrząsnąć. Jeśli jest w nich dużo wody, to znaczy, że są świeże.
W kokosie "wywiercamy" dziurkę - na szczycie każdego kokosa są 3 plamki, jedna z nich jest zawsze miękka i da ją się łatwo przebić. Przez taką właśnie dziurkę wylewamy do słoika wodę kokosową. Następnie kokos rozłupujemy, obieramy i białą część kroimy na dość drobne kawałki. Dodajemy je do wody kokosowej. Czynność powtarzamy z drugim kokosem. Całość - kawałki kokosa i wodę, zalewamy wódką, słoik zakręcamy i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce. Po tym czasie esencją należy przecedzić przez gęste sitko, znów wlać do słoika i gotowe. Ekstrakt kokosowy jest gotowy do użycia
EKSTRAKT Z MIĘTY
Składniki:
- 10 gałązek mięty
- 200 ml. wódki
Przygotowanie:
Liście mięty (powinny być bardzo mięsiste, a nie cienkie i małe) odrywamy od gałązek, wkładamy do słoika i zalewamy wódką. Esencję odstawiamy w ciemne miejsce.
Ekstrakt z mięty jest gotowy do użycia po 4-7 dniach, gdy wódka nabierze intensywnego, zielonego koloru. Wtedy też liście należy odcedzić, a używać jedynie samego płynu. Nie martwcie się, kiedy po kilku dniach zacznie tracić zielony kolor na rzecz brązowego - to normalna reakcja.
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/08/3-esencje-kokosowa-mietowa-malinowa.html