Wykonanie
Pierwszą esencją, jaką zrobiłam, była esencja waniliowa. A to dlatego, że natykałam się na nią w większości przepisów na wypieki. Później wykombinowałam, że jeśli taki ekstrakt da się zrobić z
wanilii, to można go przygotować w zasadzie ze wszystkiego. I tu pojawiły się kolejno 2 esencje - z
mięty i z
kokosa. Wszystkie robione w prawie identyczny sposób, każdą można dodać zarówno do wypieków, deserów,
lodów. A w planach mam jeszcze esencję
migdałową.Fajnie jest
mieć takie domowe ekstrakty, bo wydaje mi się, że po pierwsze wychodzi to korzystniej finansowo, niż kupowanie ich gdzieś w sklepach, po drugie wiemy jakiej naprawdę są jakości. Zresztą zrobienie czegoś samemu,
daje dużą satysfakcję. Także do dzieła babeczki i babeczkowie, bo to naprawdę nic trudnego.

ESENCJA WANILIOWA:Składniki:- 2
laski wanilii- 200 ml.
wódkiPrzygotowanie:
Wanilię przekrajamy wzdłuż na pół (nie wydłubujemy ziarenek), wkładamy do słoika i zalewamy
alkoholem, zakręcamy i odstawiamy w ciemnie miejsce. Ekstrakt
waniliowy należy wstrząsnąć raz dziennie. Można go używać po około 2 miesiącach.

Składniki:- 200 ml.
wódki- 2
kokosyPrzygotowanie:Kupując
kokosy warto jest przyłożyć je do ucha i potrząsnąć. Jeśli jest w nich dużo
wody, to znaczy, że są świeże.W kokosie "wywiercamy" dziurkę - na szczycie każdego
kokosa są 3 plamki, jedna z nich jest zawsze miękka i da ją się łatwo przebić. Przez taką właśnie dziurkę wylewamy do słoika
wodę kokosową. Następnie
kokos rozłupujemy, obieramy i białą część kroimy na dość drobne kawałki. Dodajemy je do
wody kokosowej. Czynność powtarzamy z drugim
kokosem. Całość - kawałki
kokosa i
wodę, zalewamy
wódką, słoik zakręcamy i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce. Po tym czasie esencją należy przecedzić przez gęste sitko, znów wlać do słoika i gotowe. Ekstrakt
kokosowy jest gotowy do użycia

EKSTRAKT Z
MIĘTYSkładniki:- 10 gałązek
mięty- 200 ml.
wódkiPrzygotowanie:Liście
mięty (powinny być bardzo mięsiste, a nie cienkie i małe) odrywamy od gałązek, wkładamy do słoika i zalewamy
wódką. Esencję odstawiamy w ciemne miejsce.Ekstrakt z
mięty jest gotowy do użycia po 4-7 dniach, gdy
wódka nabierze intensywnego, zielonego koloru. Wtedy też liście należy odcedzić, a używać jedynie samego płynu. Nie martwcie się, kiedy po kilku dniach zacznie tracić zielony kolor na rzecz brązowego - to normalna reakcja.