Wykonanie

Gotowanie jest szalone i nieprzewidywalne. Nigdy nie wiesz, którą z rzeczy, jakie kiedy wyrzucałeś do śmietnika, traktując, jako nikomu niepotrzebny odpad (no chyba, że masz
królika), po doznaniu żywieniowego oświecenia, wykorzystasz w kuchni do przygotowania czegoś smacznego. Tak właśnie było ze mną i pesto z
natki marchewki. Jakiś czas temu w ogóle bym nie pomyślała, że z tego, czym karmię mojego "zająca",
mogę przygotować tak pyszne pesto. W najbliższym czasie mam zamiar przerobić wszystkie możliwe rodzaje liści, naci i innych zielonych i przygotować z nich takie smaczne pasty, które można wykorzystać nie tylko, jako dodatek do obiadowych
makaronów, ale również jako smarowidło do
śniadaniowych kanapek.Jak zrobić domowe pesto?- około 5 garści poszatkowanej
natki marchewki- 40 gramów
parmezanu- pół szklanki
orzechów nerkowca- ząbek
czosnku- 2 łyżki
soku z cytryny-
sól i
pieprz- pół szklanki
oleju rzepakowegoOpłukaną, osuszoną i wstępnie poszatkowaną
natkę marchewki wrzucamy do blendera. Dodajemy pokrojony
parmezan, uprażone na suchej patelni
orzechy nerkowca, obrany
czosnek i
olej. Włączamy blender i miksujemy składniki, aż powstanie pasta.Tak przygotowane pesto przekładamy do miseczki. Dodajemy
sok z cytryny,
sól i
pieprz do smaku. Całość mieszamy i gotowe!Smacznego!