Wykonanie
Głośno ostatnio o tzw. "superfood", czyli takiej żywności, która zawiera wyjątkowo dużo cennych składników. Ich pozytywny wpływ na zdrowie musi być potwierdzony naukowo. Stąd też tak dużą popularnością cieszą się egzotyczne
jagody goji, nasiona chia,
grzyby shitake, spirulina czy kim chi. I choć sama uwielbiam
puding z nasion chia, to jednak uważam, że warto jest głośno mówić o tym, że w Polsce również mamy wiele produktów, które są takimi właśnie superfoods. Dziś parę słów o rokitniku.Rokitnik - polski superfoodW Polsce naturalne stanowiska rokitnika znajdziemy nad wybrzeżem Bałtyku. Na rosnący dziko rokitnik możemy się natknąć w Pieninach.
Owoce rokitnika są bogate w:witaminę C (10
razy więcej, niż
pomarańcze)witaminę E (4
razy więcej, niż
pestki słonecznika)witaminę Pkwas
jabłkowykwas
cytrynowyflawonoidy22 nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3, omega 6, omega 7, omega 9)witaminę A (3
razy więcej, niż
marchew)aminokwasypolisacharydyJak rokitnik wpływa na nasze zdrowie?ma działanie przeciwzapalne, pomaga zwalczać infekcje i drobnoustrojejest silnym antyoksydantempoprawia krążenie i pracę
sercazapobiega miażdżycy, obniża poziom cholesterolu we
krwiwspomaga przemianę materiiwspomaga leczenie chorób żołądka, dwunastnicy, trzustki, wątroby i jelitusprawnia pracę układu nerwowegozmniejsza ryzyko powstawania nowotworów złośliwychwspomaga odbudowę organizmu po chemioterapii i rekonwalescencję po ciężkich chorobachRokitnik w kosmetyce:polecany jest do cery dojrzałej i podrażnionej, przy leczeniu egzem, oparzeń, odmrożeń i randziała odżywczo, wybielająco, chroni przed piegamipobudza metabolizm
tkanki skórnej i naskórka oraz ich regeneracjędziała regeneracyjnie i przeciwstarzeniowo na skórę, uelastycznia jąma silne właściwości nawilżająceŻródło: "Roślinne surowce kosmetyczne", R. Czerpak, A. Jabłońska-Trypuć