Wykonanie
Piekę
chleb akurat ten pierwszy raz w życiu . Wzięłam udział we wspólnym pieczeniu
chleba . Warto próbować nowych rzeczy . Ogłaszam wszem i wobec że przepis pochodzi ze z bloga Pomysłowe pieczenie Olimpii a Akacja pieczenia
chleba rozgrywa się na FB Wypiekanie na śniadanieSkładniki na leaven:1 łyżka dojrzałego zakwasu100 g
wody ( musi być lekko ciepła ok 26 st.C)50 g
mąki pszennej ( może być zwykła )50 g
mąki pszennej razowejWszystkie składniki umieścić w plastikowym pojemniku i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić na całą noc do fermentacji ( w temperaturze pokojowej ). Rano robimy test czy leaven jest gotowy. Nalewamy do miseczki ciepłą
wodę i umieszczamy łyżeczkę leaven, jeśli leaven unosi się na powierzchni
wody to znaczy, że jest gotowy do użycia. Jeśli jednak nie unosi się to musimy go pozostawić do dłuższej fermentacji w ciepłym miejscu. Do zrobienia
chleba potrzebne będzie 100 g leaven, pozostałą część trzymamy w lodówce i przed kolejnym pieczeniem ocieplamy do temperatury pokojowej, dokarmiamy 100 g
wody, 50 g
maki pszennej i 50 g
mąki pszennej razowej. Odstawiamy do fermentacji i postępujemy jak wyżej opisałam.Składniki na ciasto właściwe:100 g leaven350 g
wody + 25 g400 g
maki pszennej chlebowej100 g
mąki pszennej razowej10 g
soli morskiejDo szklanej lub plastikowej miski wlać
wodę.
Woda powinna być letnia ok 27 st C. Do
wody wlać leaven i wymieszać. Następnie wsypać obie
mąki. Dokładnie wyrobić ręką do momentu aż nie będzie widać suchej
mąki. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut by ciasto odpoczęło. Po tym czasie do ciasta dodać
sól i 25 g
wody. Wyrobić aż
sól i
woda połączy się z całością. Ciasto rozdzieli się od siebie ale podczas wyrabiania ponownie połączy się w całość.Ciasto odstawić do wyrastania na 3 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie należy je składać co 30 minut. Składamy nie wyciągając ciasta z miski. Możecie obejrzeć ten filmik na którym widać jak składać ciasto. W ciągu 3 godzin ciasto powinno być złożone 6
razy. Wyrośnięte ciasto będzie łatwo odchodzić od ścianek miski, nie powinno się mocno kleić.Ciasto przełożyć na posypany
mąką blat i wyrobić składając je kilkakrotnie. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut. Ciasto powinno zachować kształt a jego boki powinny być zaokrąglone. Po tym czasie z ciasta uformować okrągły bochenek i przełożyć go do koszyka wysypanego
mąką ryżową. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok 3 godziny. Ciasto powinno wypełnić cały koszyk i sięgać po jego brzegi. Jeśli chcemy piec
chleb następnego dnia, koszyk można wstawić do lodówki na 12 godzin.
Chleb można piec bezpośrednio po wyjęciu z lodówki ( chyba że mało wyrósł, wtedy czekamy aż wyrośnie i dopiero pieczemy )."Piekarnik nagrzewamy do temperatury u mnie 250 st. CUpiekłam
chleb w formie okragłej sylikonowejWcześniej
chleb nacięłam nożem naokołoobniżamy do 230 st i pieczemy przez 20 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 25 minut.
Maka pszenna 650 bułkowa Młyn Kopytowa idealnie nadaje się do
chleba