Wykonanie

Zawsze wracam do tego przepisu gdy nie mam czasu na długie wyrabianie i składaniaa chciałabym zjeść
chleb na zakwasie. Potrzebuje jedynie ciepłego miejsca i czasu :)


Składniki:250 g
maki pszennej chlebowe (typ 750)250 g
mąki pszennej (typ 650)325 g
wody1 łyżeczka
soli morskiej150 g bardzo aktywnego zakwas żytniegoWszystkie składniki wyrabiać mikserem z końcówką z hakiem ok. 5 minut lub ręcznie ok 7 minut. Ciasto jest kleiste i dość luźne. Przekładamy do keksówki o wymiarach 30x11 wyłożonej papierem do pieczenia i zawijamy szczelnie formą. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-5 godzin,
chleb musi wyrosnąć niemalże do wysokości formy. Czas wyrastania zależy od aktywnością waszego zakwasu. Po tym czasie
chleb posypujemy delikatnie
mąką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 210 C, piec przez 40 minut. Następnie wyjąć
chleb z foremki delikatnie usunąć papier do pieczenia i studzić na kratce.
