Wykonanie
Ten
chleb upiekłam już niemal tydzień temu, ale dopiero dzisiaj poczułam, że mam dosyć energii, aby opublikować ten post.Niektóre tygodnie bywają wyczerpujące...Tym bardziej cieszę się, że znów mamy weekend i że
mogę powrócić do kuchni, a tam - wiadomo: wszystkie stresy minionego tygodnia zostają zagnecione w cieście:)I czy jest to
chleb, czy drożdżówka, czy lepienie pierogów- nieważne! Ugniatanie ciasta działa na mnie oczyszczająco:)A do
chleba wracając.....Jeśli zaglądacie do mnie, to pewnie wiecie, że gdy o obcowaniu z zakwasem
mowa, to jestem dopiero początkującym piekarzem.I przyznaję: połknęłam bakcyla! :DTen, kto sróbował, wie o czym mówię.Zakwas jest trochę jak bagno (nie tylko zważywszy na jego kolor :-) WCIĄGA!
ChlebCudowny jest głuchy odgłos wydawany przez świeżo upieczony bochenek, gdy postukasz w niego od
spodu.Cudowny jest zapach rozchodzący się w domu, gdy dopiekasz go w rozgrzanym piekarniku.Cudowne jest chrupanie świeżej skórki i milion okruchów na blacie po ukrojeniu pierwszej pajdy.Cudownie świeży, choć już sześciodniowy, i wciąż pachnący. Niemożliwe????A jednak...Świeży
chleb to dom.To ktoś ważny, z kim chcesz się dzielić tym, co piękne.To bezpieczeństwo.Ciepło.Wspólne chwile .Miłość po prostu....
Przepis pochodzi z tej strony, a co najbardziej mi się w nim podoba, to fakt, że nie jest on wymagający. W sam raz na początek zakwasowej przygody:)
Chleb na zakwasie żytnim200 g aktywnego zakwasu żytniego
razowego (100 % hydracji)290 g
wody400 g białej
pszennej mąki chlebowej100 g
pszennej mąki razowejpół łyżeczki
drożdży instant (opcjonalnie, ja pominęłam ten składnik)12 g
soli morskiej1. Zakwas wymieszaj z
mąką i
wodą (oraz
drożdżami). Odstaw na 20 min. Po tym czasie dodaj
sól i zagnieć ciasto- powinno być gładkie i trochę klejące.2. Uformuj z ciasta kulę, przełóż ją do naoliwionej miski, nakryj ściereczką i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na godzinę.3. Wyjmij ciasto, rozciągnij je lekko i ponownie złóż (rozciągnięte boki zawiń na górę, ponownie formując kulę), znów nakryj i odstaw na kolejną godzinę.4. Uformuj z ciasta okrągły bochenek, tak by łączenie znajdowało się na górze, i przełóż go do koszyka do wyrastania (ja, z racji nieposiadania koszyka, miskę wyłożyłam bawełnianą ściereczką oprószoną
mąką, wewnątrz której umieściłam uformowany bochenek). Kosz lub miskę nakryj foliową torbą i odstaw do wyrastania na kolejne 2-3 h (przepis określa ten czas na 1,5 h, jednak mój
chleb rósł nieco dłużej).5. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni C. Nagrzej również blachę, na której będziesz piec
chleb (wyłóż ją najpierw papierem do pieczenia).6. Bochenek przełóż na blachę i natnij z góry; wstaw do piekarnika. Na dnie piekarnika umieść pół szklanki kostek
lodu (lub przed wstawieniem
chleba delikatnie spryskaj ścianki piekarnika
wodą).7. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 230 stopni C i dopiekaj
chleb przez kolejne 20-25 minut.8. Upieczony bochenek powinien wydawać głuchy odgłos po popukaniu w niego od
spodu. Przełóż go na kratkę kuchenną do całkowitego ostudzenia.9. Piękny, prawda? :-)10. Hmmm, po prostu delektuj się smakiem domowego
chleba:)Smacznego!