Wykonanie
Tym tajemniczym aromatycznym akcentem jest niejaka
gałka muszkatołowa, którą zawsze mam pod ręką kiedy przyrządzam dania na bazie
ziemniaków czy po prostu klasyczne domowe puree. Ta cudowna
przyprawa, budząca wiele kontrowersji, ze względu na swe właściwości halucynogenne, ma przede wszystkim niezwykłą moc wydobywania naturalnego smaku potraw. Spokojnie, zapewne po takiej dawce gałki z pewnością nie odlecicie. No chyba, że "odlecą" wasze
kubki smakowe, po spróbowaniu tych klasycznych, choć nieco odmienionych klusków śląskich.

Składniki:1/2 kg
ziemniaków (ilość można zwiększyć lub zmniejszyć według uznania)
mąka ziemniaczana1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejsól1/2 łyżki
olejuObrane
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do
ziemniaków lub bardzo dokładnie ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy
gałkę muszkatołową. Ugniecione
ziemniaki dzielimy na 4 równe części. 1/4
ziemniaków odkładamy i do pustego miejsca nasypujemy tyle
mąki ziemniaczanej co 1/4
ziemniaków. Z powrotem dodajemy odłożone
ziemniaki i ręcznie wyrabiamy masę ziemniaczaną. W garnku gotujemy
wodę z odrobiną
oleju. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki wielkości piłki golfowej, lekko je spłaszczamy i robimy na środku charakterystyczną dziurkę. Kluski wrzucamy na gotującą
wodę i gotujemy do czasu wypłynięcia na wierzch i dodatkowo 2-3 minuty. Podajemy z sosem mięsnym lub
masłem i
cukrem. Smacznego!