Wykonanie
Te małe kanapeczki, pachnące
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią, to fajny pomysł na apetyczną przystawkę lub po prostu ciepłą kolację. Podstawowy przepis na bruschettę, nie obejmuje dodatku
sera, ale ten z
mozzarellą, wydaje mi się lepszą wersją tego włoskiego przysmaku.
Składniki:1
bagietka lub
bułka paryska2 duże mięsiste
pomidorypęczek
bazylii1 kula
sera mozzarellaoliwa z oliwek1-2 ząbki
czosnkusólświeżo zmielony
czarny pieprzBagietkę kroimy na około centymetrowe kanapki, skrapiamy
oliwą z oliwek. Wstawiamy na ruszt do piekarnika nagrzanego do 175 stopni z termoobiegiem i podpiekamy do zrumienienia.
Pomidory nacinamy na krzyż (od
spodu), zalewamy wrzątkiem i hartujemy zimną
wodą. Obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do
pomidorów dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekaną
bazylię oraz łyżkę
oliwy. Solimy i
pieprzymy do smaku.
Mozzarellę kroimy na plasterki i układamy na opieczonych kanapkach. Na każdą kanapkę nakładamy
pomidory. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!