Bardzo dawno nie jadłamkalarepy. Pamiętam, że w dzieciństwie nie przepadałam za jej smakiem. Ale jak wiadomo, smaki się zmieniają... Uwielbiam prażone ziarna i orzechy w przeróżnego rodzaju sałatkach i surówkach, jednak smak tej surówki tak mnie zachwycił, że wpisałam ją na listę moich obiadowych hitów!Składniki:1 kalarepa1 duża marchew2 łyżki rodzynek10 orzechów włoskich2 łyżki oleju1 łyżka soku z cytrynyszczypta soli1 łyżeczka cukru pudruKalarepę i marchew obrać i pokroić w cienkie słupki. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Marchew i kalarepę polać olejem, skropić sokiem z cytryny, posolić i posłodzić. Wszystko wymieszać. Dodać rodzynki i podprażone orzechy. Wymieszać i podawać zaraz po przygotowaniu.