ßßß
Składniki:10 dużych skrzydełekMarynata:3 łyżki oleju rzepakowego2 łyżki płynnego miodu1 łyżeczka chili w płatkach1/2 łyżeczki pieprzu cayenne1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki2 ząbki czosnku (drobno posiekanego)3 łyżki sosu sojowego ciemnegosól morska (opcjonalnie - do smaku)świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Podzielić na porcje. Wszystkie składniki marynaty połączyć. Marynatę dodać do skrzydełek i porządnie je natrzeć. Odstawić na 2 godziny do lodówki do przegryzienia. Zamarynowane skrzydełka wyłożyć na blaszkę z rusztem i polać pozostałą marynatą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją grill i piec około 45 minut. W trakcie pieczenia mięso obrócić na drugą stronę.Rada:Skrzydełka będą ostrzejsze jeśli poleżą w marynacie przez całą noc.Zamiast chili w płatkach można dodać drobno posiekaną papryczkę chili.Do marynaty można dodać 2 łyżki pikantnego ketchupu.