ßßß
Składniki:500 g mąki pszennej pełnoziarnistej320 ml wody (o temp. ok. 27 stopni)40 g otrębów pszennych3 łyżki oleju1 1/2 łyżeczki soli1/2 łyżki cukru1 łyżeczka suszonych drożdży3 łyżki ziaren słonecznika2 łyżki pestek dyni
Do pojemnika w automacie wlać wodę, dodać olej, sól i cukier. Na wodę wysypać równomiernie mąkę, tak aby pokryła ją w całości. Na mąkę wysypać otręby. W roku pojemnika zrobić wgłębienie i wsypać drożdże. Ustawić program według zaleceń producenta. U mnie program 1 (waga 750 g, kolor skórki średni). W odpowiednim czasie dodać ziarna słonecznika i dyni. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z formy (ewentualnie wyciągnąć miesza dło) i wystudzić na metalowej kratce. Smacznego!