ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarnisty chleb z automatu

Pełnoziarnisty chleb z automatu

nazwa

Wykonanie

Lubię zapach domowego pieczywa, bo ma w sobie coś magicznego. Przywidzi na myśl beztroskie chwile i skutecznie poprawia nastrój. Jest czymś prostym i smacznym zarazem. Dziś przepis na mój pierwszy chleb z automatu, który był wypadkową kilku przepisów znalezionych w książkach o wypieku chleba. Bardzo smaczny i sycący. Automat wygrałam w jednym z konkursów, ale do tej pory podchodziłam do niego z rezerwą. Teraz wreszcie odważyłam się go wypróbować. Jestem zadowolona z efektu i z pewnością skorzystam z niego ponownie. Do wypieku użyłam automatu do wypieku chleba Philips HD9020.
Składniki:
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
320 ml wody (o temp. ok. 27 stopni)
40 g otrębów pszennych
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni
Do pojemnika w automacie wlać wodę, dodać olej, sól i cukier. Na wodę wysypać równomiernie mąkę, tak aby pokryła ją w całości. Na mąkę wysypać otręby. W roku pojemnika zrobić wgłębienie i wsypać drożdże. Ustawić program według zaleceń producenta. U mnie program 1 (waga 750 g, kolor skórki średni). W odpowiednim czasie dodać ziarna słonecznika i dyni. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z formy (ewentualnie wyciągnąć miesza dło) i wystudzić na metalowej kratce. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/04/penoziarnisty-chleb-z-automatu.html