Śliwki pod kruszonką to coś pysznego, szczególnie kiedy podamy je z kleksem ulubionych lodów lub gęstym bałkańskim jogurtem. Sezon śliwkowy w pełni, więc warto wykorzystać te owoce do przygotowania tego pysznego deseru. Ja dorzuciłam jeszcze jabłka, tak dla przełamania smaku, bo miałam akurat wielką ochotę na jabłka na ciepło. Wyszło pysznie! Składniki: 500 g śliwek 2 jabłka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka: 6 łyżek mąki 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią Dodatkowo: lody waniliowe lub gęsty bałkański jogurt Jabłka i śliwki oczyścić i podsmażyć przez chwilę na łyżce masła. Zasypać cukrem i wymieszać. Owoce przełożyć do kokilek i posypać, mąką i cynamonem. Z mąki, masła i cukru oraz cukru z wanilią zagnieść sypką kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch owoców. Crumble włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut, do czasu upieczenia i zarumienienia się kruszonki. Podawać ciepłe z kleksem jogurtu lub gałką lodów. Smacznego!