ßßß Cookit - przepis na Owocowa eksplozja z syropem irish cream

Owocowa eksplozja z syropem irish cream

nazwa

Wykonanie

Dziś postanowiłam wykorzystać sezonowe owoce do przygotowania pysznego deseru owocowego zatopionego w jagodowym sosie. Do jego przygotowania można wykorzystać dowolne owoce, które lubimy lub które akurat mamy pod ręką. Dodatek bezy nadaje deserowi słodyczy i chrupkości, a syrop o smaku Irish cream fajnie podkreśla całość.
Składniki:
1 dojrzała nektarynka
4 dojrzałe morele
1/2 szklanki malin
1/2 szklanki jagód
150 ml gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
2 łyżeczki cukru
40 g bez
2 łyżeczki syropu irish cream
Jagody zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Na dno szklanek ułożyć po kilka bez. Na bezy ułożyć pokrojone w cząstki morele i nektarynki, posypać malinami. Owoce polać sosem jagodowym, udekorować bezami i polać syropem. Podawać od razu. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/07/owocowa-eksplozja-z-syropem-irish-cream.html