Wykonanie
Z
batatami (patatami) czyli słodkimi
ziemniakami miała styczność po raz pierwszy. Choć już dawno chciałam je wypróbować, niestety ciężko było je dostać. Wreszcie udało mi się zakupić kilka dorodnych sztuk i postanowiłam zrobić z nich coś pysznego. Padło na frytki. Ale nie takie tradycyjne, smażone w głębokim tłuszczu, a pieczone w piekarniku. Podobnie przygotowuję też tradycyjne frytki (pokrojone z reguły na ósemki).
Powiem szczerze, że
bataty mnie zauroczyły. Delikatnie słodki, kremowy miąższ i aromat, który unosi się w domu po wyciągnięciu ich z piekarnika sprawiają, że ma się ochotę sięgnąć po nie kolejny raz. I z pewnością tak się stanie...:)

Składniki:700 g
batatów2 łyżki
oleju rzepakowegosól gruboziarnista (do smaku)1/2 łyżeczki
słodkiej paprykiBataty dobrze wyszorować pod bieżącą
wodą. Dokładnie osuszyć. Pokroić na długie frytki lub na ósemki (jeśli
bataty są mniejsze). Polać
olejem, posypać
solą i
papryką, Przełożyć na blachę do pieczenia i równomiernie rozłożyć. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez ok. 30 minut, do miękkości. Podawać od razu po przygotowaniu posypane gruboziarnistą
solą. Smacznego!Rady: Przed pieczeniem
bataty można obrać ze skórki. Jednak pieczone razem z nią zachowują swój kształt.