ßßß Cookit - przepis na Smaki PRL-u : Mortadela

Smaki PRL-u : Mortadela

nazwa

Wykonanie

KOTLECIKI Z MORTADELI
Smaki PRL-u to smaki również mojego dzieciństwa. Pamiętam, gdy te kotleciki królowały w kuchni mojej Mamusi. Uwielbiałam je. Uwielbiam do dziś, choć w sklepie z wędlinami już dawno można kupić WSZYSTKO. A ja wciąż i wciąż wyszukuję zapomnianą przez WSZYSTKICH mortadele i robię te kotleciki raz na jakiś czas. Kiedyś i dla mojego Smyka będą smakiem dzieciństwa.
Składniki na 4 osoby:
spory kawałek mortadeli
musztarda - najlepsza jest "Krem z gorczycy z miodem"
bułka tarta
mąka
1-2 jajka
olej
Mortadele obieramy ze skóry. Kroimy 4 grube plastry na około 4 cm. Następnie każdy przekrawamy w połowie, ale nie do końca. W wycięcie wkładamy jedną łyżkę musztardy. Kotlety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Dokładnie obtaczamy nacięty brzeg, aby musztarda nam nie wypłynęła . Smażymy w dobrze nagrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na brązowo. Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i surówką. Smaczności :)
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2011/10/smaki-prl-u-mortadela.html