Wykonanie
KOTLECIKI Z
MORTADELI
Smaki PRL-u to smaki również mojego dzieciństwa. Pamiętam, gdy te kotleciki królowały w kuchni mojej Mamusi. Uwielbiałam je. Uwielbiam do dziś, choć w sklepie z
wędlinami już dawno można kupić WSZYSTKO. A ja wciąż i wciąż wyszukuję zapomnianą przez WSZYSTKICH
mortadele i robię te kotleciki raz na jakiś czas. Kiedyś i dla mojego Smyka będą smakiem dzieciństwa.Składniki na 4 osoby:

spory kawałek
mortadelimusztarda - najlepsza jest "Krem z
gorczycy z
miodem"
bułka tartamąka1-2
jajkaolejMortadele obieramy ze skóry. Kroimy 4 grube plastry na około 4 cm. Następnie każdy przekrawamy w połowie, ale nie do końca. W wycięcie wkładamy jedną łyżkę
musztardy. Kotlety panierujemy w
mące,
jajku i
bułce tartej. Dokładnie obtaczamy nacięty brzeg, aby
musztarda nam nie wypłynęła . Smażymy w dobrze nagrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na brązowo. Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i surówką. Smaczności :)