Wykonanie
ZAPIEKANKAZ ORZO,
MASCARPONE,
PIECZARKAMI I
POREMKolejne szybkie danie. Odkrywam ostatnio różne połączenia
mascarpone na ciepło. Ja wiem, że to pewnie żaden wynalazek, ale
serek mascarpone na ciepło jest boski i polecam każdemu. Danie bezmięsne, syte i stosunkowo tanie. Zajadał je ze smakiem i Mały i Duży Mężczyzna Mojego Życia. I ja też. a pomysł powstał z
serii co się nawinie, a w zasadzie co zostało w lodówce i w szafkach. Uwielbiam takie wynalazki. Polecam gorąco ! :)
Składniki:
3 łyżki klarowanego
masłajeden bardzo długi
por z dużą ilością białej części10 średnich
pieczarek3-4 gałązki
natki pietruszki1/4 szklanki
makaronu orzo (przypominający ziarenka
ryżu)3 kopiate łyżeczki
serka mascarponeser żółty 0 u mnie gouda
pieprzsólMakaron gotujemy na al dente w osolonej wodzie. Rozgrzewamy piekarnik do 200'C.Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki klarowanego
masła. Wrzucamy posiekany
por i podsmażamy 3-4 minuty. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę
pieczarki. Mieszamy. Smażymy, a w zasadzie dusimy, bo
pieczarki puszczą sok, około 5-7 minut.
Miedzy czasie solimy i
pieprzymy do smaku.
Natkę pietruszki drobno szatkujemy i wrzucamy do dania. Mieszamy i trzymamy na ogniu jakieś 3-4 minuty. Dorzucamy ugotowany
makaron i
mascarpone. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy
solą i
pieprzem. W zasadzie, w wersji szybkiej, tak przygotowane danie możemy wyrzucić na talerze - jest pyszne. Jeśli mamy czas, wrzucamy danie do żaroodpornego naczynia, ścieramy na wierzch
żółty ser i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu zbrązowienia
sera i mamy równie pyszną zapiekankę. Smaczności !!!