Wykonanie
SOS TATARSKI
Wielki Poniedziałek. Czas pomyśleć o menu na Święta Wielkanocne. Dzisiaj zapraszam Was na
sos tatarski mojej Babci Zosi, bez którego nie mogły się obejść żadne Jej imieniny, jak i Świąteczny Poczęstunek w Śmigus Dyngus.
Sos jest napakowany
grzybami i lekko lejący. Jak na sos przystało. A cała
magia tkwi w kilku dobrze połączonych składnikach. Ja uwielbiam ten smak, i choć nie należny do dań niskokalorycznych i w tym roku zagości na moim
stole. Polecam gorąco. Bo nie ma to, jak smaki dzieciństwa przekazywane kolejnym pokoleniom.

Składniki:1/2 litra
grzybów marynowanych - najlepsze są
maślaki, wtedy
sos jest lekko ciągnący i ma idealny smak5
kiszonych ogórków10 jaj1 duży
majonez - ja
daję na taką ilość
grzybów ok. półlitrowy1/4 litra
śmietanysól,
pieprz,
magi w płynieszczypta
cukruJajka ugotować na twardo.
Żółtka utrzeć ze szczyptą
cukru, dodać
śmietanę,
majonez i utrzeć wszystko razem. Pokroić drobno
grzyby,
ogórki i
białka z jaj. Razem wszystko połączyć, doprawić do smaku i jeszcze raz wymieszać. Smaczności !


Jeśli szukacie innych ostrych propozycji na Święta Polecam gorąco :