ßßß Cookit - przepis na BABCI ZOSI

BABCI ZOSI

nazwa

Wykonanie

SOS TATARSKI
Wielki Poniedziałek. Czas pomyśleć o menu na Święta Wielkanocne. Dzisiaj zapraszam Was na sos tatarski mojej Babci Zosi, bez którego nie mogły się obejść żadne Jej imieniny, jak i Świąteczny Poczęstunek w Śmigus Dyngus. Sos jest napakowany grzybami i lekko lejący. Jak na sos przystało. A cała magia tkwi w kilku dobrze połączonych składnikach. Ja uwielbiam ten smak, i choć nie należny do dań niskokalorycznych i w tym roku zagości na moim stole. Polecam gorąco. Bo nie ma to, jak smaki dzieciństwa przekazywane kolejnym pokoleniom.
Składniki:
1/2 litra grzybów marynowanych - najlepsze są maślaki, wtedy sos jest lekko ciągnący i ma idealny smak
5 kiszonych ogórków
10 jaj
1 duży majonez - ja daję na taką ilość grzybów ok. półlitrowy
1/4 litra śmietany
sól, pieprz, magi w płynie
szczypta cukru
Jajka ugotować na twardo. Żółtka utrzeć ze szczyptą cukru, dodać śmietanę, majonez i utrzeć wszystko razem. Pokroić drobno grzyby, ogórki i białka z jaj. Razem wszystko połączyć, doprawić do smaku i jeszcze raz wymieszać. Smaczności !
Jeśli szukacie innych ostrych propozycji na Święta Polecam gorąco :
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2014/04/sos-tatarski-wedug-babci-zosi-i.html