ßßß Cookit - przepis na Niskotłuszczowy beszamel

Niskotłuszczowy beszamel

nazwa

Wykonanie

NISKOTŁUSZCZOWY
SOS BESZAMEL
Obiecałam - słowa dotrzymuje. Póki pamiętam ;) Przepis pochodzi z książki Dania Niskotłuszczowe. Podaję oryginalny przepis za książką z dania Lasagne z Indykiem. Jednak jest to przepis bazowy i spokojnie możecie go wykorzystać, odpowiednio kontrolując proporcje, w zależności od potrzeb Waszego dania : lasagne, zapiekanych warzyw czy innych pyszności ukrywanych pod klasycznym beszamelem :) Książka podaje przepis na tzw zagęstnik do sosów, który, akurat tutaj, jest w zasadzie bazą tego beszamel'a, dlatego podaję oba przepisy razem. Serdecznie polecam - jak pisałam przy okazji Serowej Lasagne - na pewno wykorzystam go jeszcze nie raz do innych pyszności - smakiem niewiele odbiega od oryginału - ja dodatkowo wzbogaciłam go ziołami i przyprawami, które moim zdaniem i zdaniem Kuchni Polskiej w beszamelu obowiązkowo znaleźć się muszą. Zapraszam !
Zagęstnik :
Jedną część mąki ziemniaczanej dokładnie rozprowadzić w 1 1/2 części zimnej wody. Konsystencja to twarda i gęsta pasta, a w zasadzie prawie zmoczona mąka.
Składniki :
1, 5 łyżki zagęstnika
425 ml chudego mleka
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
łyżeczka cukru
Zagęstnik rozmieszać z niewielką ilością mleka na pastę. Resztę mleka wlać do garnka i wmieszać do niego rozprowadzony zagęstnik. Ciągle mieszając, gotować przez 2-3 minuty, aż mleko zgęstnieje. Gdyby był z tym problem, trzeba jeszcze troszkę zagęstnika rozpuścić w odrobince zimnej wody i dodać do mleka. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, obficie solimy, pieprzymy i dodajemy dużo gałki muszkatołowej. Próbujemy - jeśli jest ok - zdejmujemy z palnika. I gotowe ! :) Smaczności !!
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/01/niskotuszczowy-beszamel.html