Wykonanie
NISKOTŁUSZCZOWYSOS BESZAMEL

Obiecałam - słowa dotrzymuje.
Póki pamiętam ;) Przepis pochodzi z książki Dania Niskotłuszczowe. Podaję oryginalny przepis za książką z dania Lasagne z
Indykiem. Jednak jest to przepis bazowy i spokojnie możecie go wykorzystać, odpowiednio kontrolując proporcje, w zależności od potrzeb Waszego dania : lasagne, zapiekanych warzyw czy innych pyszności ukrywanych pod klasycznym beszamelem :) Książka podaje przepis na tzw zagęstnik do
sosów, który, akurat tutaj, jest w zasadzie bazą tego beszamel'a, dlatego podaję oba przepisy razem. Serdecznie polecam - jak
pisałam przy okazji Serowej Lasagne - na pewno wykorzystam go jeszcze nie raz do innych pyszności - smakiem niewiele odbiega od oryginału - ja dodatkowo wzbogaciłam go
ziołami i
przyprawami, które moim zdaniem i zdaniem Kuchni Polskiej w beszamelu obowiązkowo znaleźć się muszą. Zapraszam !Zagęstnik :Jedną część
mąki ziemniaczanej dokładnie rozprowadzić w 1 1/2 części zimnej
wody. Konsystencja to twarda i gęsta pasta, a w zasadzie prawie zmoczona
mąka.Składniki :1, 5 łyżki zagęstnika425 ml chudego
mlekapieprzsólgałka muszkatołowałyżeczka
cukruZagęstnik rozmieszać z niewielką ilością
mleka na pastę. Resztę
mleka wlać do garnka i wmieszać do niego rozprowadzony zagęstnik. Ciągle mieszając, gotować przez 2-3 minuty, aż
mleko zgęstnieje. Gdyby był z tym problem, trzeba jeszcze troszkę zagęstnika rozpuścić w odrobince zimnej
wody i dodać do
mleka. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy do niego łyżeczkę
cukru, obficie solimy,
pieprzymy i dodajemy dużo
gałki muszkatołowej. Próbujemy - jeśli jest ok - zdejmujemy z palnika. I gotowe ! :) Smaczności !!