ßßß Cookit - przepis na Z CUKINIĄ POD ŻÓŁTYM SEREM

Z CUKINIĄ POD ŻÓŁTYM SEREM

nazwa

Wykonanie

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE
Dziś przepis na szybkie, smaczne i popisowe danie. Delikatność polędwicy wieprzowej połączona ze smakiem cukinii w tymianku i ostrością żółtego sera. Niby prosto, ale w prostocie tkwi cała poezja tego dania. Przygotowanie całego zajmie nam tyle, co gotowanie ziemniaków - około 15 góra 20 minut. Polędwiczka była tak smaczna, a ja tak głodna, że z szybkich zdjęć, które jej zrobiłam, tylko to jedno nadaje się do pokazania. Ale chyba nie wyszło najgorzej, skoro i ja teraz dostaje ślinotoku ;)
Danie smakowało i Smykowi i Mężowi i Ani z bloga Pani Paszczakowa gotuje, która odwiedziła Nas następnego dnia. Więc wszelkie gusta smakowe zostały zaspokojone :) Polecam gorąco :)
Składniki :
1 polędwica wieprzowa - ja miałam taką około kilogramową
1 cukinia
tymianek
pieprz
sól
oliwa
ser żółty - u mnie Edam - niewielki kawałek
Mięso kroimy w grube plastry, rozbijamy delikatnie pięścią lub rolujemy wałkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z obu stron, odstawiamy. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej na małych oczkach.
Cukinie dokładnie szorujemy, kroimy w plastry. Rumienimy z obu stron na suchej, teflonowej patelni. Pod koniec smażenia obsypujemy tymiankiem, i parę razy potrząsamy patelnią, aby plastry dokładnie obtoczyły się w ziele. Zrzucamy delikatnie cukinie na talerz. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i układamy mięso. Smażymy mięso, na średnim ogniu, z jednej strony około 2 minut, po czym obracamy na druga stronę. Po kolejnych 2-3 minutach kładziemy na każdy kawałek plaster lub dwa cukinii. Po czym każdy posypujemy odrobina żółtego sera, trzymamy pół minuty na ogniu, po czym go wyłączamy, przykrywamy całość i trzymamy jeszcze około minutę dwie, aż ser się roztopi, w cieple. Podajemy z piure ziemniaczanym. Całość smażenia z obu stron plus roztapianie sera nie powinna wynieść więcej niż 7-8 minut. Inaczej polędwica będzie sucha i twarda.
Danie nadaje się do odgrzewania w mikrofalówce, ale im bardziej polędwicę poddamy obróbce termicznej, tym mocniej będzie ona tracić swoją wilgotność i kruchość. Smaczności !! :)
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/11/poledwiczki-wieprzowe-z-cukinia-pod.html