Wykonanie

Składniki dla 4 osób:4 kawałki
łososiałyżka startej
skórki z cytryny8 plasterków
cytrynyłyżeczka
rozmarynułyżka
oliwy z oliweksól,
pieprz do smakuPiekarnik nagrzać do 180 stopni. Z
łososia zdjąć skórę, umyć go i osuszyć.
Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć, skropić
oliwą, posypać
skórką z cytryny i
rozmarynem. Włożyć do piekarnika na 10 minut, ułożyć na łososiu plasterki
cytryny i piec jeszcze 5 minut.Ja podałam z
szafranowym ryżem.szklanka
ryżukilka nitek
szafranułyżeczka
soliSzafran zalać odrobiną gorącej
wody i moczyć przez 10 minut. Do garnka wlać 2 szklanki
wody, zagotować, dodać
sól,
szafran i umyty
ryż. Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż
ryż wsiąknie całą
wodę, odczekać 5 minut przed podaniem.Smacznego!