Wykonanie

Kuchnia skandynawska nie jest zbyt popularna u nas, w zasadzie kojarzy się jedynie z kotbularami podawanymi w Ikea. A szkoda, bo kryje w sobie wiele ciekawych przepisów jak chociażby Biff a'la Lindstroem, czyli befsztyki a'la Lindstroem, co po naszemu oznacza mielone z
burakami :)W oryginale jest sama
wołowina, ja wymieszałam
wołowinę z
wieprzowiną.Składniki dla 4 osób:1/2 kg
mięsa mielonego (wieprzowo - wołowe)2 upieczone lub ugotowane w łupinie
burakiłyżka
kaparów1 duża
cebulałyżka
masła klarowanego1/2 suchej
kajzerkisól,
pieprz do smakuW misce wymieszałam
mięso,
buraki starte na tarce o grubych oczkach, posiekane
kapary,
cebulę drobno pokrojoną i podsmażoną na
maśle,
bułkę uprzednio namoczoną i odciśniętą z nadmiaru
wody. Masę dokładnie wyrobiłam, posoliłam i popieprzyłam do smaku. Uformowałam nieduże płaskie kotleciki maczając ręce w zimnej wodzie, żeby się nie kleiły :)Befsztyki powinno się zgrillować, ja swoje upiekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut.Podałam z
żurawiną własnej produkcji według TEGO przepisu.Smacznego!

