Wykonanie
Kasza jaglana jest jedną z najbardziej zapomnianych
kasz, muszę przyznać, że ja też zaczęłam jej używać stosunkowo niedawno. Szkoda, bo jest taka zdrowa…Powstaje z łuskanych ziaren prosa, w procesie w którym pozbywa się twardych i nie trawionych przez człowieka łusek. Ziarna prosta wykorzystuje się w kuchniach wielu kultur już od tysiącleci, w 2005 roku w Chniach znalezionio
makaron mający 4000 lat, zrobiony właśnie z prosa, a w naszym kręgu kulturowym spokojnie można nazwać proso „europejskim ryżem”.Pod względem wartości odżywczych
kasza jaglana podobna jest do
kaszy gryczanej – zawiera dużą ilość
białka, mało
skrobi, a ponadto witaminy B1, B2, B6, żelazo i miedź.Jest wysoce energetyczna - 100g
kaszy to ok. 350 kcal, głównym składnikiem energetycznym jest
skrobia, której jest ok.65%.
Skrobia jest znacznie delikatniejsza niż w
kaszy jęczmiennej i pszennej, jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć ani fermentacji w żołądku.
Kasza jaglana zawiera około 10 – 11%
białka (mniej niż jęczmienna), nie zawiera glutenu, co czyni ją doskonałym pożywieniem dla osób pozostających na diecie lekkostrwnej i bezglutenowej.
Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływającą na wygląd skóry, paznokci i włosów. Warto też wspomnieć jako ciekawostkę, że w jaglance znajduje się również lecytyna, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we
krwi.
Kasza ta polecana jest również jako element diety oczyszczającej, ponieważ świetnie usuwa z organizmu gromadzące się toksyny. Zawarte w niej antyoksydanty, zapobiegają powstaniu
raka.Spożywana regularnie, łagodzi nieprzyjemne objawy ciąży, takie jak poranne mdłości. W medycynie chińskiej jest to pokarm, który ze względu na swą naturę ocieplającą zasadową, polecany jest także przy wyziębieniu osłabionego organizmu. Pomaga nawet przy zwykłym przeziębieniu i problemach górnych dróg oddechowych, gdyż usuwa nadmiar śluzów i wilgoci z organizmu np. podczas kataru,
kaszlu przy chorobach płuc lub oskrzeli. Zdarza się nawet, że dieta jaglana wystarczy, żeby nie brać antybiotyków.Kleik z
kaszy jaglanej jest najlepszym i jedynym pożywieniem w wielu chorobach i dietach. Kleiki podawane są cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekkostrawne, a przy tym dostarczające węglowodanów. Charakterystyczną cechą
kaszy jaglanej jest fakt, że ma ona działanie zasadotwórcze, a nie jak większość
kasz kwasotwórcze. Jest to pozytywne zjawisko. Polska dieta ma tendencje do zakwaszania organizmu, stąd spożywanie tego rodzaju roślin może być korzystne dla człowieka dla osiągania równowagi kwasowo-zasadowej.
Kaszę jaglaną najczęściej gotuje się w wodzie wymieszanej pół na pół z
mlekiem, zyskuje wtedy delikatny smak. Ugotowana na sypko, jest znakomitym dodatkiem do duszonych
mięs czy warzyw. Dobrze smakuje na słodko z
bakaliami,
orzechami,
owocami, nadaje się też do zapiekania. Jeżeli chcemy wyodrębnić bardziej
orzechowy smak
kaszy jaglanej można ją uprażyć na suchej patelni przez około 3 minuty, aż zacznie wydzielać charakterystyczny aromat.Ja z
kaszą jaglaną przyrządziłam krupnik:
Żródła:Marek Łebkowski "Najlepsze przepisy kuchni "Barbara Bytnerowiczowa "Potrawy z
mąki i
kasz"Kazimiera Pyszkowska "Gospodarstwo domowe"Wikipedia