Wykonanie
Nie mam w piekarniku rożna, więc kombinuję jak by tu upiec
kurczaka tak, żeby był jak z rożna. I tutaj z pomocą przyszła butelka
piwa (podobno można też na puszce, ale nie próbowałam).Składniki na obiad dla 4 osób:
kurczak zagrodowy lub z ekologicznej hodowli, waga ok. 1,5 kgbutelka
piwa nieważne jakiego jasnegołyżka
oliwyłyżeczka
solipół łyżeczki
pieprzułyżeczka
paprykipół łyżeczki
chiliKurczaka myjemy, dokładnie wycieramy i nacieramy
przyprawami z
olejem (w środku też), odstawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Butelkę z
piwem szorujemy, zmywamy etykietę, otwieramy i odlewamy ok. pół szklanki.
Kurczaka nakładamy na butelkę, tak, żeby jej szyjka znalazła się w szyjce
kurczaka i ustawiamy naszą konstrukcję w żaroodpornym naczyniu ze ściankami, żeby
soki miały gdzie spływać. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 90 minut.Po upieczeniu dajemy
mięsu odetchnąć przez 10 minut, kroimy i podajemy z TAKĄ salatką .Smacznego!