ßßß Cookit - przepis na Kurczak upieczony na butelce z piwem

Kurczak upieczony na butelce z piwem

nazwa

Wykonanie

Nie mam w piekarniku rożna, więc kombinuję jak by tu upiec kurczaka tak, żeby był jak z rożna. I tutaj z pomocą przyszła butelka piwa (podobno można też na puszce, ale nie próbowałam).
Składniki na obiad dla 4 osób:
kurczak zagrodowy lub z ekologicznej hodowli, waga ok. 1,5 kg
butelka piwa nieważne jakiego jasnego
łyżka oliwy
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
łyżeczka papryki
pół łyżeczki chili
Kurczaka myjemy, dokładnie wycieramy i nacieramy przyprawami z olejem (w środku też), odstawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Butelkę z piwem szorujemy, zmywamy etykietę, otwieramy i odlewamy ok. pół szklanki. Kurczaka nakładamy na butelkę, tak, żeby jej szyjka znalazła się w szyjce kurczaka i ustawiamy naszą konstrukcję w żaroodpornym naczyniu ze ściankami, żeby soki miały gdzie spływać. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 90 minut.
Po upieczeniu dajemy mięsu odetchnąć przez 10 minut, kroimy i podajemy z TAKĄ salatką .
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/11/kurczak-upieczony-na-butelce-z-piwem.html