ßßß Cookit - przepis na raz... dwa... trzy... szybkie go...łą...ki :)

raz... dwa... trzy... szybkie go...łą...ki :)

nazwa

Wykonanie

Przepis na te gołąbki wymyśliła moja Mama dawno, dawno temu. Pamiętam, że zachwyciły wtedy naszych gości. Ostatnio pojawiła się moda na gołąbki bez zawijania, zresztą wcale się nie dziwię, smakują równie dobrze jak klasyczne, jednak ich przygotowanie zajmuje mniej czasu.
potrzebne składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszane wieprzowe i wołowe),
o,5 kg białej kapusty,
szklanka kaszy manny,
2 jajka,
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka,
0 , 5-1l rosołu drobiowego (może być z kostki),
olej do smażenia
Kapustę szatkujemy, solimy i zostawiamy na 40-60 minut żeby puściła sok, następnie odciskamy i kroimy na drobniejsze części.
Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy i dokładnie wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy.
Formujemy spore owalne kotlety.
Smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor.
Następnie przekładamy do garnka i dusimy w bulionie jeszcze 20-30 minut (ja do bulionu dodaję jeszcze łyżkę masła).
Podajemy z sosem pomidorowym. W moim przypadku był to sos z torebki Napoli Knorr (jedyny moim zdaniem pomidorowy sos z torebki naprawdę godny polecenia).
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2011/09/raz-dwa-trzy-szybkie-goaki.html