Wykonanie
Dawno nie
pisałam ale najzwyczajniej w świecie nie miałam czasu, a poza tym nic nowego nie gotowałam.Dziś mam przepis dla wielbicieli
cappuccino.
Biszkopt idealny do
tortu, nie za słodki, za to bardzo
kawowy.potrzebne składniki:4 duże
jajka,3/4 szklanku
cukru,1 torebka
cukru waniliowego,1/2 szklanki
mąki pszennej.1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej,1/2 szklanki
kawy cappuccino,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,4 łyżki
wody,1 łyżka
oleju,1 łyżeczka
octu,szczypta
soli.
Żółtka rozdzielamy od
białek.
Białka z
solą i
cukrem i
cukrem waniliowym ubijamy na sztywną pianę,
żółtka rozmącamy z
wodą,
octem i
olejem.Do ubitej piany dodajemy
żółtka i delikatnie mieszamy, następnie cały czas delikatnie mieszając dodajemy
mąkę pszenną, ziemniaczaną
proszek do pieczenia i
cappuccino.Ciasto wylewamy do wytłuszczonej blachy lub tortownicy (piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm) i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.