ßßß Cookit - przepis na biszkopt cappuccino

biszkopt cappuccino

nazwa

Wykonanie

Dawno nie pisałam ale najzwyczajniej w świecie nie miałam czasu, a poza tym nic nowego nie gotowałam.
Dziś mam przepis dla wielbicieli cappuccino. Biszkopt idealny do tortu, nie za słodki, za to bardzo kawowy.
potrzebne składniki:
4 duże jajka,
3/4 szklanku cukru,
1 torebka cukru waniliowego,
1/2 szklanki mąki pszennej.
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki kawy cappuccino,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki wody,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka octu,
szczypta soli.
Żółtka rozdzielamy od białek. Białka z solą i cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na sztywną pianę, żółtka rozmącamy z wodą, octem i olejem.
Do ubitej piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie cały czas delikatnie mieszając dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną proszek do pieczenia i cappuccino.
Ciasto wylewamy do wytłuszczonej blachy lub tortownicy (piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm) i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2013/04/biszkopt-cappuccino.html