Wykonanie
Wieki nie robiłam
karkówki i w
sumie już od jakiegoś czasu za mną chodziła, mięciutka i aromatyczna, po prostu pysznapotrzebne składniki:700 g
karkówki,5 łyżek dobrego
ketchupu,2 łyżki
oleju1 łyżeczka
octu,do smaku:
sól,
pieprz,
słodka papryka,
ostra papryka, mielony
kminek2
cebule,kilka
ziemniaków.
Karkówkę kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1,5cm.
Ketchup mieszamy z
octem,
olejem i
przyprawami, w takiej marynacie obtaczamy
karkówkę i
cebulę (najlepiej zostawić w niej na całą noc a przynajmniej na kilka godzin).
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, kiedy ostygną kroimy w ćwiartki.
Mięso i
cebulę układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 30-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Ziemniaki odtaczamy w reszcie marynaty, dodajemy do
mięsa, ipieczemy jeszcze 10-15 minut w temperaturze 190 stopni