MUFFINY POMARAŃCZOWE Z KREMEM MEGA CZEKOLADOWYM

nazwa

Wykonanie

Siedziałam, siedziałam i wydumałam, postanowiłam wziąć udział w konkursie urodzinowym Domi z bloga domiwkuchni.blox.pl ( zrobiłabym odnośnik, ale jak pragnę zdrowia tępa jestem i nie mam zielonego pojęcia jak to się robi, tyle razy próbowałam i za każdym razem pokazuje, że żądana strona nie istnieje ;))) Przejrzałam wszystkie muffinkowo, cupcake-owe przepisy i znalazłam ten, który najbardziej mnie zaintrygował. Połączenie pomarańczy z czekoladą- pychotka. Od razu wzięłam się do roboty i proszę jakie cuda powstały!!!
Składniki na muffiny:
260g mąki pszennej
10g proszku do pieczenia
szczypta soli
2 średnie pomarańcze
250ml soku pomarańczowego (dałam ok 200 ml)
140g cukru kryształu
1 jajko
125g miękkiego masła
40ml likieru pomarańczowego ( w moim przypadku blue curacao )
Składniki na krem czekoladowy:
300g gorzkiej czekolady
200ml śmietany kremówki
starta skórka z pomarańczy uprażona na suchej patelni
złote kuleczki
Suche składniki mieszamy z suchymi, w drugiej miseczce mieszamy mokre składniki, następnie do mokrych składników przesypujemy suche i mieszamy, aż do ich połączenia. Następnie przelewamy ciasto do silikonowych papilotek i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 190 st C. Pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu muffinki pozostawiamy do wystygnięcia.
W między czasie przygotowujemy krem czekoladowy. Do garnuszka ( umieszczonego na palniku) ze śmietaną kremówką, wkładamy czekoladę gorzką podzieloną na cząstki, mieszamy, aż do powstania gęstej masy. Na 20 minut wkładamy do lodówki, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy muffiny. Są nieziemskie. Polecam w swoim i Domi imieniu :D
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/06/MUFFINY-POMARANCZOWE-Z-KREMEM-MEGA-CZEKOLADOWYM.html