Wykonanie
Bardzo lubię muffinki z dodatkiem
mąki ziemniaczanej są takie chrupiące mmmmm.....No i tak myśląc o mmmmmmm postanowiłam dodać do nich m&m's, poniekąd pomysł został w mojej głowie, po znalezieniu na stronce babeczka.zuzka.pl Shortbread z tymiż kolorowymi słodkościami. Do tego pomysłu przyczyniły się również moje nowe tęczowe papilotki :))) Szkoda tylko, że kolorki wytopiły się podczas pieczenia, bo zapowiadała się bomba smaku i kolorów...

Składniki na 12 szt :160 g
mąki pszennej140 g
mąki ziemniaczanej120 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1
jajko1/3 szklanka
oleju słonecznikowego1 szklanka
maślanki1 łyżeczka
aromatu waniliowego100-120 g m&m's ( wybrałam
czekoladowe bez orzeszków)Suche składniki (
mąki,
cukier,
proszek do pieczenia,
soda oczyszczona ) mieszamy w jednej miseczce, w drugiej mieszamy składniki mokre (
olej,
maślankę,
jajko,
aromat waniliowy ). Po wymieszaniu składników w obydwu miseczkach, łączymy je ze sobą, mieszamy do połączenia się składników, następnie dodajemy m&m'sy. Ciasto przelewamy do papilotek ( ok. 3/4 wysokości ), włożonych do gniazd blachy do muffinów. Pieczemy w temperaturze 180-190 st. C przez ok 20 minut, suchy patyczek jest dobrym wyznacznikiem. Smacznego !!!