ßßß
Składniki na spód:200 g mąki60 g cukru pudruszczypta soli100 g masła w temp. pokojowej1 żółtko4 łyżki wody w temp. pokojowejSkładniki na piankę:100 g umytych i osuszonych jagód400 ml jogurtu naturalnego2-3 łyżki cukru pudru2 1/2 łyżeczki żelatyny50 ml gorącej wodyZaczynamy od ciasta . Do jednej miseczki wsypujemy przesianą mąkę, cukier i sól- mieszamy razem. W drugiej miseczce mieszamy masło wraz żółtkiem. Do wymieszanego masła dodajemy 4 łyżki wody i przesypujemy suche składniki. Ucieramy za pomocą miksera, a następnie zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki - u mnie ciasto w lodówce leżało 45 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy do rozmiarów niewiele większych niż średnica formy i przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką "blaszki" ( Forma powinna być wysoka około 4-5 cm). Dociskamy boki, widelcem robimy dziurki na dnie ciasta, nakładamy na ciasto papier do pieczenia ( tylko na dolną część ciasta ) aby się zbyt mocno nie upiekło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C po 30 minutach, zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 15 min. w temperaturze 140 st. C.W czasie gdy ciasto się studzi, zabieramy się do przygotowania pianki jagodowej. Jagody rozdrabniamy blenderem, dodajemy cukier puder i jogurt naturalny - mieszamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przelewamy żelatynę do jagodowego sosu i jeszcze raz mieszamy za pomocą blendera. Przelewamy na przestudzony spód ( można zatopić w piance kilka całych jagód) i wstawiamy do lodówki, czekamy aż pianka stężeje. Smacznego!!!