Wykonanie
Jak co roku o tej
porze przyłączam się do akcji organizowanej przez Domi, na blogu Domi w kuchni, a mianowicie do Muffinkowa IV. Jak zawsze również, robię to rzutem na taśmę, czy jak kto woli na ostatnią chwilę ;) chyba już tak mam po prostu, chyba nie ja jedna zresztą, prawda? Natchnienia dały mi też
jeżyny, które nazbierałam 20 m od mojego domu, nie
mogę sobie przypomnieć czy w zeszłym roku tez tam były? Na razie mam około kilograma, ale następne dojrzewają więc będzie ich więcej :)

Składniki na 12 szt:2 1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
brązowego cukru1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szklanki
oleju rzepakowego1/2 szklanki
kefiru1/2 szklanki
mlekaokoło 50
jeżynSkładniki na krem:150 g
śmietany 30 %250 g
serka mascarpone1/3 szklanki
cukru pudru100-150 g
jeżynSkładniki suche mieszamy z suchymi, składniki mokre z mokrymi, następnie łączymy zawartość dwóch misek i mieszamy, aż uzyskamy w miarę gładką masę ( jeśli ciasto jest za gęste można dodać więcej
mleka ). Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w blaszce na muffiny, wkładamy po kilka
jeżyn ( ja swoje zatopiłam palcem w cieście) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 25 min. do suchego patyczka.Upieczone babeczki studzimy, następnie przygotowujemy krem. Ubijamy
śmietanę do niej dodajemy
cukier puder, a następnie
serek mascarpone.
Jeżyny blendujemy, dodajemy do kremu, przecierając przez sitko, tak aby nie przedostały się pestki. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Smacznego !!!

