ßßß Cookit - przepis na Jeżynowe muffinki

Jeżynowe muffinki

nazwa

Wykonanie

Jak co roku o tej porze przyłączam się do akcji organizowanej przez Domi, na blogu Domi w kuchni, a mianowicie do Muffinkowa IV. Jak zawsze również, robię to rzutem na taśmę, czy jak kto woli na ostatnią chwilę ;) chyba już tak mam po prostu, chyba nie ja jedna zresztą, prawda? Natchnienia dały mi też jeżyny, które nazbierałam 20 m od mojego domu, nie mogę sobie przypomnieć czy w zeszłym roku tez tam były? Na razie mam około kilograma, ale następne dojrzewają więc będzie ich więcej :)
Składniki na 12 szt:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki kefiru
1/2 szklanki mleka
około 50 jeżyn
Składniki na krem:
150 g śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
100-150 g jeżyn
Składniki suche mieszamy z suchymi, składniki mokre z mokrymi, następnie łączymy zawartość dwóch misek i mieszamy, aż uzyskamy w miarę gładką masę ( jeśli ciasto jest za gęste można dodać więcej mleka ). Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w blaszce na muffiny, wkładamy po kilka jeżyn ( ja swoje zatopiłam palcem w cieście) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 25 min. do suchego patyczka.
Upieczone babeczki studzimy, następnie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę do niej dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Jeżyny blendujemy, dodajemy do kremu, przecierając przez sitko, tak aby nie przedostały się pestki. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Smacznego !!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2014/07/Jezynowe-muffinki.html