ßßß
Składniki na 12 szt:2 1/2 szklanki mąki pszennej1 szklanka brązowego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki oleju rzepakowego1/2 szklanki kefiru1/2 szklanki mlekaokoło 50 jeżynSkładniki na krem:150 g śmietany 30 %250 g serka mascarpone1/3 szklanki cukru pudru100-150 g jeżynSkładniki suche mieszamy z suchymi, składniki mokre z mokrymi, następnie łączymy zawartość dwóch misek i mieszamy, aż uzyskamy w miarę gładką masę ( jeśli ciasto jest za gęste można dodać więcej mleka ). Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w blaszce na muffiny, wkładamy po kilka jeżyn ( ja swoje zatopiłam palcem w cieście) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 25 min. do suchego patyczka.Upieczone babeczki studzimy, następnie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę do niej dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Jeżyny blendujemy, dodajemy do kremu, przecierając przez sitko, tak aby nie przedostały się pestki. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Smacznego !!!
