Wykonanie
Doskonały dodatek do
mięs z sosem i duszonych warzyw, dość często podawany w kuchniach niemieckiej i austriackiej. Smakuje również jako przystawka z
sosem Remoulade lub pikantną salsą. Masę ziemniaczaną można wzbogacić drobno startym
parmezanem.

Składniki (16-18 krokietów):500 g obranych
ziemniaków90 g
mąki krupczatki90 g
mąki pszennej20 g
kaszy manny2
żółtka50 g rozpuszczonego
masłaszczypta
solibułka tarta do panierowania (drobna)
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Dobrze odparować i wystudzić (najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej).
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem, wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolite ciasto.Uformować z ciasta krokiety i panierować je w drobnej
bułce tartej. Smażyć na
oleju, aż z każdej strony będą złote.Smacznego :-)Przepis pochodzi z książki Die oberösterreichische Küche.