ßßß
Składniki:1 ciabatta, najlepiej z mojego przepisu :-)1 stek z antrykotu, ok. 200-250 g1 spora garść rukoli2 łyżeczki musztardy50 g aromatycznego sera (u mnie Stilton z karmelizowaną cebulą)2 łyżki oliwy z oliweksól, świeżo zmielony czarny pieprzkrem balsamiczny do podania
Umyty stek osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć z obu stron oliwą i posolić. Na mocno rozgrzanej patelni z oliwą smażyć stek po 2 minuty z każdej strony. Następnie wrócić do strony, która była smażona jako pierwsza i powtórzyć smażenie po 30-60 sekund z każdej strony (w zależności od stopnia wysmażenia jaki chcecie uzyskać). Usmażony stek zdjąć z patelni, oprószyć pieprzem i odłożyć na 2 minuty, aby odpoczął.Ciabattę przekroić w poprzek na pół, ułożyć ją miąższem w dół na patelni, na której smażony był stek. Gdy się lekko zrumieni ułożyć połówki pieczywa na talerzu i każdą kromkę posmarować łyżeczką musztardy. Na niej ułożyć po połowie rukoli i po połowie steka pokrojonego w plastry o grubości ok. 1 cm. Na mięso ułożyć pokruszony ser. Całość oprószyć pieprzem i skropić kremem balsamicznym.Smacznego :-)Inne kanapkowe propozycje:Grillowana ciabatta z oscypkiem i żurawinąKanapka z krewetkami - na śniadanieGrillowana ciabatta z łososiemDOBRE RADY :-)Możecie użyć dowolnego białego pieczywa, ale własnoręcznie upieczone będzie smakować najlepiej. Może to być ciabatta lub bagietka .Jeśli nie przepadacie za wołowiną usmażcie pierś kurczaka.Stilton to brytyjski ser pleśniowy. Ciężko go zastąpić jakimś innym serem, ale w tym konkretnym przypadku możecie użyć naszego polskiego Lazura . Chodzi o ser z pleśniowym przerostem, twardy, który da się pokruszyć. Gorgonzola się tutaj nie przyda, jest zbyt kremowa.