Wykonanie
Pieczywo jadam dość rzadko dlatego jeśli już zawita na mój stół to nie może to być najzwyklejsza kanapka z
serem. Tym razem postanowiłem przygotować kanapkę obiadową ze wspaniałym
stekiem z
antrykotu i
aromatycznym serem Stilton - obiad gotowy w kilka minut, nie można nie skorzystać!
Składniki:1 ciabatta, najlepiej z mojego przepisu :-)1
stek z
antrykotu, ok. 200-250 g1 spora garść
rukoli2 łyżeczki
musztardy50 g
aromatycznego sera (u mnie Stilton z karmelizowaną
cebulą)2 łyżki
oliwy z oliweksól, świeżo zmielony
czarny pieprzkrem balsamiczny do podania
Umyty
stek osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć z obu stron
oliwą i posolić. Na mocno rozgrzanej patelni z
oliwą smażyć
stek po 2 minuty z każdej strony. Następnie wrócić do strony, która była smażona jako pierwsza i powtórzyć smażenie po 30-60 sekund z każdej strony (w zależności od stopnia wysmażenia jaki chcecie uzyskać). Usmażony
stek zdjąć z patelni, oprószyć
pieprzem i odłożyć na 2 minuty, aby odpoczął.Ciabattę przekroić w poprzek na pół, ułożyć ją miąższem w dół na patelni, na której smażony był
stek. Gdy się lekko zrumieni ułożyć połówki
pieczywa na talerzu i każdą kromkę posmarować łyżeczką
musztardy. Na niej ułożyć po połowie
rukoli i po połowie
steka pokrojonego w plastry o grubości ok. 1 cm. Na
mięso ułożyć pokruszony
ser. Całość oprószyć
pieprzem i skropić kremem balsamicznym.Smacznego :-)Inne kanapkowe propozycje:Grillowana ciabatta z
oscypkiem i
żurawinąKanapka z
krewetkami - na śniadanieGrillowana ciabatta z
łososiemDOBRE RADY :-)Możecie użyć dowolnego
białego pieczywa, ale własnoręcznie upieczone będzie smakować najlepiej. Może to być ciabatta lub
bagietka .Jeśli nie przepadacie za
wołowiną usmażcie
pierś kurczaka.Stilton to brytyjski
ser pleśniowy. Ciężko go zastąpić jakimś innym
serem, ale w tym konkretnym przypadku możecie użyć naszego polskiego Lazura . Chodzi o
ser z pleśniowym przerostem, twardy, który da się pokruszyć. Gorgonzola się tutaj nie przyda, jest zbyt kremowa.