ßßß
Składniki:20 obranych krewetek2 główki mini sałaty rzymskiej3 cienkie plasterki wędzonego boczku4 małe kromki ciabatty pokrojone w kostkę (1cm)1 ząbek czosnku2 łyżki oliwyDressing:2 łyżki majonezu1 łyżka octu z białego wina1 płaska łyżeczka musztardy1 łyżeczka oleju sezamowego2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki wody
Przygotować dressing mieszając dokładnie jego wszystkie składniki.Sałatę umyć i porwać na małe kawałki, rozłożyć na talerzach.Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy i smażyć na niej krewetki z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, aż będą lekko rumiane (około 3-4 minut). Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.Wytrzeć papierowym ręcznikiem patelnię, wlać drugą łyżkę oliwy i smażyć ciabattę, aż powstaną złote grzanki. W międzyczasie rozgrzać drugą patelnię i na suchą położyć plasterki boczku. Smażyć aż zrobią się złote i chrupkie. Przełożyć na ręcznik papierowy.Pokrojony w paski boczek, grzanki oraz krewetki rozłożyć na sałacie, polać dressingiem wg uznania. Smacznego :-)