Wykonanie
Ostatnio mam fazę na sałatki i bardzo często przygotowuje sobie takie rarytasy do pracy. Zapraszam na
sałatkę z aromatycznymi
krewetkami i chrupiącymi grzankami oraz
boczkiem. Do tego pyszny dressing - czego więcej chcieć???

Składniki:20 obranych
krewetek2 główki mini
sałaty rzymskiej3 cienkie plasterki
wędzonego boczku4 małe kromki ciabatty pokrojone w kostkę (1cm)1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwyDressing:2 łyżki
majonezu1 łyżka
octu z
białego wina1 płaska łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
oleju sezamowego2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
wody
Przygotować dressing mieszając dokładnie jego wszystkie składniki.
Sałatę umyć i porwać na małe kawałki, rozłożyć na talerzach.Rozgrzać patelnię z łyżką
oliwy i smażyć na niej
krewetki z przeciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku, aż będą lekko rumiane (około 3-4 minut). Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.Wytrzeć papierowym ręcznikiem patelnię, wlać drugą łyżkę
oliwy i smażyć ciabattę, aż powstaną złote grzanki. W międzyczasie rozgrzać drugą patelnię i na suchą położyć plasterki
boczku. Smażyć aż zrobią się złote i chrupkie. Przełożyć na ręcznik papierowy.Pokrojony w paski
boczek, grzanki oraz
krewetki rozłożyć na sałacie, polać dressingiem wg uznania. Smacznego :-)