Wykonanie
Dziś proponuję kolejne danie z
serii dobrze zjeść i się przy tym nie narobić . To bardzo ważna zasada, gdy temperatura na zewnątrz oraz w kuchni przekracza nasze wrodzone zdolności cieszenia się ciepłem :-)Zapraszam zatem na szybkie w przygotowaniu, soczyste i aromatyczne paczuszki z wieprzowej
polędwiczki,
dojrzewającej szynki,
jabłka oraz
pleśniowego sera.
Składniki:polędwiczka wieprzowa ok. 300 g8 plastrów
szynki dojrzewającej (serrano, szwarcwaldzka, prosciutto crudo)1/2
jabłkaaromatyczny ser z pleśnią (Gorgonzola, Stilton, Lazur)2 gałązki
rozmarynusól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
olej - do smażeniaPiekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.Z
polędwiczki wykroić 4 grube plastry i rozpłaszczyć je delikatnie dłonią. Lekko skropić z obu stron
oliwą, oprószyć
solą i
pieprzem, a następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni po 40 sekund z każdej strony.Ułożyć dwa plastry
szynki na krzyż, na środku ułożyć podsmażony plaster
polędwiczki, na nim cienki plasterek
jabłka i łyżeczkę
sera. Całość zwinąć w zgrabną paczuszkę i spiąć od góry polówką gałązki
rozmarynu. Czynności powtórzyć z pozostałymi kawałkami
polędwiczki. Paczuszki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku przez 8-10 minut. Podawać z puree ziemniaczanym.Smacznego :-)Rosti z polędwiczką wieprzową i
poremPolędwiczka wieprzowa z patelni
Inspiracja: jamieoliver.com