ßßß
Składniki:polędwiczka wieprzowa ok. 300 g8 plastrów szynki dojrzewającej (serrano, szwarcwaldzka, prosciutto crudo)1/2 jabłkaaromatyczny ser z pleśnią (Gorgonzola, Stilton, Lazur)2 gałązki rozmarynusól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smakuolej - do smażeniaPiekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.Z polędwiczki wykroić 4 grube plastry i rozpłaszczyć je delikatnie dłonią. Lekko skropić z obu stron oliwą, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni po 40 sekund z każdej strony.Ułożyć dwa plastry szynki na krzyż, na środku ułożyć podsmażony plaster polędwiczki, na nim cienki plasterek jabłka i łyżeczkę sera. Całość zwinąć w zgrabną paczuszkę i spiąć od góry polówką gałązki rozmarynu. Czynności powtórzyć z pozostałymi kawałkami polędwiczki. Paczuszki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku przez 8-10 minut. Podawać z puree ziemniaczanym.Smacznego :-)Rosti z polędwiczką wieprzową i poremPolędwiczka wieprzowa z patelni
Inspiracja: jamieoliver.com