Wykonanie
Dzień Dziecka jest tylko raz w roku, ale kruche
ciasteczka można robić znacznie częściej, szczególnie, gdy zrobimy je w nieco zdrowszej wersji. A ile frajdy jest podczas wspólnego gotowania, najpierw mieszanie ciasta,
potem wałkowanie i ulubiona część mojej córeczki, czyli wykrawanie
ciasteczek kolorowymi foremkami w najróżniejszych kształtach… Dodam tylko, że przepis na Pełnoziarniste
ciasteczka waniliowe jest banalnie prosty :-)

Składniki:100g
masła lub
margaryny150g
mąki pszennej150g
mąki pszennej pełnoziarnistejŁyżeczka
proszku do pieczenia70g drobnego
cukru trzcinowegoJajko2 łyżki
maślankiLaska waniliiŁyżka ekstraktu
waniliowegoWykonanie:Do miski wsypujemy obie
mąki, dodajemy miękkie
masło pokrojone w kostkę,
proszek do pieczenia,
cukier,
maślankę, ekstrakt
waniliowy, ziarenka z
laski wanilii i wbijamy
jajko. Wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie gładka i jednolita. Jeżeli ciasto za bardzo się kruszy, możemy dolać ciut więcej
maślanki.Z gotowego ciasta formujemy kulkę, którą owijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.Ciasto dzielimy na części i wałkujemy placek o grubości ok. 0,5cm z którego wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek do
ciasteczek.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Uważając, żeby ich nie przesuszyć i nie przypalić
spodów, bo
ciasteczka będą twarde i niesmaczne.Z podanych składników wyszły mi dwie blachy
ciastek.

