Wykonanie
Pamiętam z dzieciństwa ciasto składające się z samych
galaretek, a dokładniej z kolorowych kostek zatopionych w białej
galaretce. Białą
galaretkę można zrobić na wiele sposobów. Jak chcemy
mieć coś w stylu sernika na zimno to możemy użyć
serków homogenizowanych wymieszanych z jasną
galaretką. Mój mąż zażyczył sobie jednak ciasta z samych
galaretek, więc w mojej Galaretkowej babce zamiast
serków jest
kefir.Składniki:4
różnokolorowe galaretki3 łyżeczki
żelatynyŁyżka
cukru waniliowego400g
kefiruWykonanie:Do czterech płaskich naczyń wsypujemy
galaretki i każdą z nich zalewamy 300ml wrzącej
wody, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
żelatyny i odstawiamy do zastygnięcia. Jak
galaretki będą już zupełnie sztywne to kroimy je w kostkę.
Żelatynę mieszamy z
cukrem waniliowym (takim z prawdziwą
wanilią) i zalewamy 100ml wrzątku, bardzo dokładnie mieszamy, aż
żelatyna całkiem się rozpuści a
woda nieco ostygnie, wtedy pomału wlewamy
kefir, cały czas mieszając.Do slikonowej formy babkowej wlewamy masę
kefirową i wrzucamy kolorowe
galaretki pokrojone w kostkę, mieszamy i odstawiamy do lodówki na parę godzin. Ostrożnie wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki.Ciasto można oczywiście zrobić w dowolnej formie, np. w zwykłej keksówce, czy tortownicy wyłożonej folią spożywczą.