ßßß Cookit - przepis na Galaretkowa babka

Galaretkowa babka

nazwa

Wykonanie

Pamiętam z dzieciństwa ciasto składające się z samych galaretek, a dokładniej z kolorowych kostek zatopionych w białej galaretce. Białą galaretkę można zrobić na wiele sposobów. Jak chcemy mieć coś w stylu sernika na zimno to możemy użyć serków homogenizowanych wymieszanych z jasną galaretką. Mój mąż zażyczył sobie jednak ciasta z samych galaretek, więc w mojej Galaretkowej babce zamiast serków jest kefir.
Składniki:
4 różnokolorowe galaretki
3 łyżeczki żelatyny
Łyżka cukru waniliowego
400g kefiru
Wykonanie:
Do czterech płaskich naczyń wsypujemy galaretki i każdą z nich zalewamy 300ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i odstawiamy do zastygnięcia. Jak galaretki będą już zupełnie sztywne to kroimy je w kostkę.
Żelatynę mieszamy z cukrem waniliowym (takim z prawdziwą wanilią) i zalewamy 100ml wrzątku, bardzo dokładnie mieszamy, aż żelatyna całkiem się rozpuści a woda nieco ostygnie, wtedy pomału wlewamy kefir, cały czas mieszając.
Do slikonowej formy babkowej wlewamy masę kefirową i wrzucamy kolorowe galaretki pokrojone w kostkę, mieszamy i odstawiamy do lodówki na parę godzin. Ostrożnie wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki.
Ciasto można oczywiście zrobić w dowolnej formie, np. w zwykłej keksówce, czy tortownicy wyłożonej folią spożywczą.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/01/galaretkowa-babka.html