Wykonanie
Pierś z kurczaka można nafaszerować wieloma ciekawymi składnikami. Mogą to być
oliwki,
feta,
suszone pomidory, świeże
zioła, marynowany
czosnek, czy jakieś
suszone owoce. Taką pierś można upiec, usmażyć pod przykryciem lub ugotować na parze. Można zjeść ją na obiad lub po ostudzeniu pokroić cienko na kanapki. Dzisiaj w koperkowej kuchni Faszerowana
pierś z kurczaka z
suszonymi pomidorami i
fetą .Składniki:Podwójna
pierś z kurczaka10
suszonych pomidorów w
oliwie70g
fetySól ziołowaZioła prowansalskieOliwaWykonanie:W każdym kawałki
mięsa robimy dziurkę za pomocą zaokrąglonego noża, w taki sposób, żeby powstała wąska kieszonka wzdłuż piersi.
Fetę kroimy w paski, a
pomidory w kostkę. Faszerujemy
kurczaka fetą i
pomidorami. Piersi smarujemy niewielką ilością
oliwy (najlepiej tej z zalewy po pomidorach), posypujemy
ziołami prowansalskimi i odrobiną
soli ziołowej. Odstawiamy na jakąś godzinę, a następnie gotujemy na parze przez 20 minut.