ßßß Cookit - przepis na Faszerowana pierś z kurczaka

Faszerowana pierś z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Pierś z kurczaka można nafaszerować wieloma ciekawymi składnikami. Mogą to być oliwki, feta, suszone pomidory, świeże zioła, marynowany czosnek, czy jakieś suszone owoce. Taką pierś można upiec, usmażyć pod przykryciem lub ugotować na parze. Można zjeść ją na obiad lub po ostudzeniu pokroić cienko na kanapki. Dzisiaj w koperkowej kuchni Faszerowana pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą .
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
10 suszonych pomidorów w oliwie
70g fety
Sól ziołowa
Zioła prowansalskie
Oliwa
Wykonanie:
W każdym kawałki mięsa robimy dziurkę za pomocą zaokrąglonego noża, w taki sposób, żeby powstała wąska kieszonka wzdłuż piersi. Fetę kroimy w paski, a pomidory w kostkę. Faszerujemy kurczaka fetą i pomidorami. Piersi smarujemy niewielką ilością oliwy (najlepiej tej z zalewy po pomidorach), posypujemy ziołami prowansalskimi i odrobiną soli ziołowej. Odstawiamy na jakąś godzinę, a następnie gotujemy na parze przez 20 minut.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/03/faszerowana-piers-z-kurczaka.html