ßßß Cookit - przepis na Truskawki z wanilią

Truskawki z wanilią

nazwa

Wykonanie

Sezon na przetwory w pełni. Może to trochę dziwne, ale słoikowanie sezonowych owoców i warzyw odpręża mnie ;-) Koperkowy mąż się z tego śmieje, ale jak przyjdzie co do czego, to zajada domowe przetwory, aż mu się uszy trzęsą.
Postanowiłam połączyć truskawki z wanilią i był to strzał w dziesiątkę. Zrobiłam sok truskawkowy do rozcieńczania wodą i truskawki w syropie (dużo truskawek, mało syropu). Zapraszam na Truskawki z wanilią .
Składniki:
3kg truskawek
2 laski wanilii
2 kg cukru
1 cytryna
Wykonanie:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Większe truskawki przekrajamy na pół, a mniejsze pozostawiamy w całości. Tak przygotowane owoce wsypujemy do dużej miski i mieszamy z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
Wanilię przecinamy na pół i wydrążamy ziarenka, które następnie dokładnie mieszamy z cukrem, dodajemy również przecięte na pół laski i tak przygotowanym cukrem zasypujemy truskawki. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka godzin (ja zostawiłam na noc w lodówce)
Truskawki powinny puścić sok- dużo soku. Zlewamy ten sok do garnka, ale nie cały. Zostawiamy w truskawkach mniej więcej 1/3 powstałego soku. Zlany do garnka sok zagotowujemy i gorący przelewamy do wyparzonych butelek (koniecznie z nakrętkami, takimi jak w słoikach, żeby dało się je szczelnie zamknąć). Butelki zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Truskawki z pozostałym sokiem przekładamy do garnka i zaczynamy gotować mieszając od czasu do czasu. Podczas gotowania zbieramy powstającą piankę. Truskawki gotujemy przez 5 minut od zagotowania, usuwamy laski wanilii i jeszcze gorące truskawki przekładamy do wyparzonych słoików. Uważamy, żeby brzegi słoików pozostały czyste. Słoiki dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Po ostygnięciu sprawdzamy, czy wszystkie słoiki i butelki są dokładnie zamknięte.
Dla pewności możemy je jeszcze pasteryzować, ale jeżeli sok i truskawki były gorące, a słoiki, butelki, pokrywki i nakrętki były czyste i wyparzone, to pasteryzowanie nie jest konieczne.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2013/07/truskawki-z-wanilia.html