Wykonanie
Drożdżowe bułeczki, które można zapakować do kosza piknikowego, zabrać ze sobą w jakieś miłe miejsce i zjeść siedząc na kocyku, w cieniu drzewa… Ech… Rozmarzyłam się. Niestety jakiś wstrętny wirus pokrzyżował nasze
plany. Zamiast cieszyć się piękną pogodą musieliśmy zostać w domu, a zamiast śpiewu ptaszków słyszymy głównie warkot inhalatora… Czasem i tak bywa. Na szczęście wychodzimy już na prostą, a pikniku sobie nie odpuściliśmy i tak :-) Koc rozłożony na środku salonu, puszczanie baniek, kompot i właśnie Drożdżówki z
rabarbarem i kruszonką .

Składniki:Ciasto:450g
mąki pszennej50g
mąki pszennej pełnoziarnistej25g
drożdży½ szklanki
cukru1/3 szklanki ciepłej
wody½ szklanki
mleka100g
masła lub
margarynyKruszonka:50g
cukru50g
mąki pszennej80g
masła lub
margarynyDodatki:5 gałązek
rabarbaru3 łyżki
cukruWykonanie:Zaczynamy od zrobienia zaczynu.
Drożdże kruszymy, rozcieramy z łyżeczką
cukru i zalewamy ciepłą
woda. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.W małym rondelku roztapiamy
masło, dodajemy
mleko i resztę
cukru. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.W dużej misce mieszamy obie
mąki, następnie dodajemy
drożdże i
mleko z
masłem i
cukrem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (jak będzie za rzadkie, to można dosypać nieco
mąki). Jak ciasto będzie gładkie i jednolite, to formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Rabarbar myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i obieramy. Kromy na 2 cm kawałki i mieszamy z
cukrem.Zabieramy się też za zrobienie kruszonki. Mieszamy
mąkę z
cukrem i dodajemy
masło. Dokładnie mieszamy (ciasto będzie grudkowate, takie właśnie ma być).Wyrośnięte
ciasto drożdżowe dzielimy na 10 porcji. Z każdej formujemy kulkę i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce robimy wgłębienie, które wypełniamy
rabarbarem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (do momentu aż bułeczki się zarumienią)

