Wykonanie
Jeszcze nigdy nie piekłam całej
kaczki. Zazwyczaj robię coś pysznego z kaczej piersi, a dziś na obiad były nogi. Kacze nogi zamarynowane w
soku pomarańczowym z dodatkiem
imbiru,
miodu,
chili i
Maggi. Do tego pyszny i niezwykle aromatyczny
ryż.
Ryż tak pyszny, że całe danie warto jest zrobić chociażby dla samego
ryżu :-)
Kaczka w pomarańczowej marynacie

Składniki:3 nogi
kaczki1 i ½ szklanki
soku pomarańczowego2 łyżki
miodu2 łyżeczki startego
imbiru½ łyżeczki
płatków chili2 łyżki
MaggiOdrobina
oleju200g
ryżuWykonanie:Nogi
kaczki myjemy i odcinamy nadmiar widocznego tłuszczu. Skórkę nacinamy
ostrym nożem w kwadraty (dzięki temu po pierwsze marynata głębiej wniknie w
mięso, a po drugie wytopi się więcej tłuszczu podczas smażenia)Do miski wlewamy
sok pomarańczowy, dodajemy
Maggi,
chili,
imbir i
miód. Dokładnie mieszamy i do powstałej marynaty wkładamy kacze nogi. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki co najmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.Na patelni rozgrzewamy
olej, a następnie układamy na niej nogi
kaczki skórą do dołu. Smażymy przez 7 minut na średnim ogniu, odwracamy i smażymy przez kolejne 7 minut.Podsmażone
mięso staramy się jak najbardziej odsączyć z tłuszczu i przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut, do momentu aż
mięso będzie miękkie.W międzyczasie
ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany, odcedzony
ryż mieszamy z sosem w którym piekła się
kaczka. Tak przygotowany
ryż podajemy razem z kaczymi nogami.

