Wykonanie
Jeżeli chcecie upiec "płaskie" pierniczki, pierniczki, które podczas pieczenia zachowają swój kształt, ale oczywiście trochę rosną. Pierniczki, które idealnie nadadzą się do złożenia piernikowego pociągu, zaprzęgu Mikołaja, czy chatki z piernika, to mam dla Was przepis . Pierniczki wychodzą twarde, oczywiście można je jeść, ale warto wykorzystać jako świąteczne dekoracje. Ozdoby na choinkę, albo ozdobne Choinki z piernika .

Składniki:Pierniczki:600g
mąki pszennej200g
margaryny Palma Bielmar200g
cukru brązowego7 łyżek płynnego
miodu (im ciemniejszy tym lepiej)1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej5 łyżeczek
mieszanki przypraw do piernika
Lukier:2
białkaok 2 szklanek
cukru pudruWykonanie:Do rondelka wkładamy
margarynę, wlewamy
miód i wsypujemy
cukier, podgrzewamy mieszając od czasu do czasu, do momentu aż
cukier i
margaryna się roztopią. Odstawiamy do ostygnięcia.Do dużej miski przesiewamy
mąkę wymieszaną z
sodą i
przyprawą do piernika, dolewamy ostudzoną
margarynę z
cukrem i
miodem i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i jednolite.Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i wałkujemy na grubość ok 0 , 5 cm (najwygodniej jest to robić od razu na papierze do pieczenia). Z rozwałkowanego ciasta wycinamy gwiazdki różnej wielkości (ja miałam 7 foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości).Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 5 - 8 minut.Upieczone gwiazdki studzimy i w międzyczasie przygotowujemy
lukier do sklejenia choinek.
Białka delikatnie ubijamy (nie jak na
bezę, mają być tylko trochę spienione) i nie przerywając ubijania dosypujemy przesiany
cukier puder.
Lukier powinien być gęsty, biały i jednolity.Układamy piernikowe gwiazdki od największych do najmniejszych i sklejamy choinki za pomocą lukru. Na największą gwiazdkę nakładamy
lukier, rozprowadzamy go, przykrywamy mniejszą gwiazdką lekko dociskając, smarujemy gwiazdkę lukrem, itd. Ostatnią, najmniejszą gwiazdkę, stawiamy pionowo, żeby była czubkiem choinki. Za pomocą lukru można jeszcze doczepić
cukrowe ozdoby do choinek.Z podanych składników wychodzi mi ok 10-12 choinek (zależy od wielkości foremek i grubości rozwałkowanego ciasta).

