Wykonanie

Dostałam w zeszłym tygodniu dwa słoiki
musu jabłkowego od mojej babci. Z kolei kilka dni temu kupiłam sobie nowe foremki. Nie mogłam długo czekać, żeby wypróbować zarówno je, jak i mus. I tak powstały tartaletki na kruchutkim cieście z soczystym
musem jabłkowym i
śliwkami, pachnące
cynamonem.(10 foremek o średnicy 10cm)170g
mąki125g
margaryny30g
cukru1 łyżka zimnej
wody7 łyżek
musu jabłkowego (można kupić gotowy w sklepie)kilka
śliwekbrązowy cukier (do posypania)
cynamon (do posypania)

Z
mąki,
margaryny,
cukru i łyżki
wody zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.Foremki natłuścić, wylepić
ciastem, ponakłuwać gęsto widelcem i piec w 190 stopniach przez 25 minut, aż ciasto się zezłoci. Wyjąć z piekarnika, do każdej nałożyć po jednej łyżce
musu jabłkowego i rozprowadzić go. Na wierzch położyć pokrojone
śliwki. Wymieszać
brązowy cukier z
cynamonem i posypać
śliwki. Piec dalej w 190 stopniach przez 20-25 minut, aż
śliwki zmiękną.Smacznego!

