Wykonanie
Nieodzowny dodatek do
mięs pieczonych, dla mnie obowiązkowy we wszystkie święta.Zawsze przygotowuję troszkę wcześniej, bo
ćwikła lubi leżakowanie.Im dłużej stoi tym lepiej smakuje.
Składniki:5 dużych
buraków2-3 korzenie
chrzanu lub 3-4 łyżki
chrzanu ze słoika (bez dodatków)
cukier (opcjonalnie)
sólsok z cytrynyocet winnyBuraki ugotować do miękkości, bądź upiec w piekarniku (umyty
burak zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp.160C do miękkości). Wystudzić. Obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać starty
chrzan (lub ze słoika), 1 łyżeczkę
soli, 1 łyżeczkę
cukru, 1 łyżeczkę
octu i 1 łyżeczkę
soku z cytryny. Wszystko wymieszać i odstawić. Następnego spróbować i ostatecznie dnia ostatecznie doprawić.Smacznego :)