Wykonanie

Pojawiające się w temacie samosy to trójkątne pierożki smażone na głębokim tłuszczu z nadzieniem warzywnym, mięsnym, bądź
serowym. Jest to typowe hinduskie danie. Często do farszu dodaje się właśni
ziemniaki i
groszek, tak jak w przepisie poniżej. Takie nadzienie owinęłam w niezastąpione dla mnie
ciasto filo. Gotowe, niskokaloryczne i pysznie chrupiące po upieczeniu. Taką przekąskę fajnie byłoby podać z
sosem jogurtowo-
miętowym czy
pomidorowym.Składniki (ok. 14 małych porcji):- 2 tłuczone
ziemniaki- 1/2 szklanki
zielonego groszku- 1
cebula- 1 łyżeczka kuminu- 1 łyżeczka zielonego
chili- 1 łyżeczka
papryki słodkiej-
sól do smaku- olej/oliwa do smażenia- 3 płaty
ciasta filoNa rozgrzany
olej wrzuć kumin, po minucie dodaj
cebulę i wymieszaj. Gdy
cebula się zeszkli, dodaj
groszek, zielone
chili,
paprykę słodką. Po kilku minutach dodaj
ziemniaki, dopraw
solą do smaku, wymieszaj dokładnie. Ostudź farsz.
Ciasto filo pokrój na cztery podłużne paski, na każdym ułóż po łyżce farszu. Zawiń w dowolny sposób* i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj kroplą
oleju i piecz w 180 stopniach, ok. 20 minut.*Możesz zrobić z nich kształt prawdziwej samosy, dobrze wytłumaczone (obrazkowo) jest tutaj, jak to zrobić.