Wykonanie
W tym tygodniu na blogu jest bardzo słodko, kontynuując ten temat mam dla was pyszne piernikowe kuleczki. Jeśli włożycie do nich do środka jeszcze
suszoną śliwkę, to będzie idealnie. Aromatyczne, mało słodkie od środka, bardziej słodkie z zewnątrz.
Słodyczy nadałam im obtaczając w trzcinowym cukrze pudrze Diamant . Cytując producenta: " Przeznaczony jest do przygotowania polew, posypek, a także wypieków, kremów i deserów, którym nadaje złocistą barwę i delikatny trzcinowy posmak. Dzięki zawartości tapioki,
lukier przygotowany na bazie
cukru pudru trzcinowego jest błyszczący i ma elastyczną konsystencję". Jak widać po moich wpisach, bardzo często używam
cukru trzcinowego, więc od razu zainteresowałam się nowym tego typu produktem -
cukrem pudrem. W smaku nie różni się wiele od zwykłego
cukru pudru, a na pewno jest dla nas zdrowszy. Myślę, że na stałe zastąpi zwykły
cukier puder w moim domu. Na pewno wykorzystam go jeszcze do przygotowania tego keksu na święta. Myślę, że te piernikowe kuleczki trafią też do paczuszek z biscotti .Jakie macie
plany na dzisiaj :) ? U mnie będzie pakowanie prezentów, pieczenie piernika, trochę porządków.


inspiracjaPiernikowego kuleczkiSkładniki (ok.18 kuleczek):- 1 i 1/4 szklanki
mąki- 6 łyżek
płatków owsianych- 3 łyżeczki
przyprawy do piernika- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 5 łyżek
cukru trzcinowego Dark Muscovado- 5 łyżek
oleju rzepakowego- 1/3 szklanki wody/mleka-
cukier puder trzcinowy Diamant do obtoczeniaWymieszaj wszystkie suche składniki. W osobnej misce wymieszaj
cukier Dark Muscovado z mlekiem/wodą. Kiedy
cukier się rozpuści dodaj
olej. Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj, ale nie za długo. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po wyjęciu wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a z ciasta zroluj kuleczki (mogą się przydać lekko naolejowane ręce). Piecz ok. 20 min. Ostudź kuleczki i obtocz w cukrze pudrze.*U mnie
mąka pszenna pełnoziarnista.
